Çocuğa Bağırıp Sinirlenmek Disiplinde Etkili Olmuyor

Çocuğa Bağırıp Sinirlenmek Disiplinde Etkili Olmuyor

Çocuğa Bağırıp Sinirlenmek Disiplinde Etkili Olmuyor

Sinirlendiğinizde çocuğa bağırmak disiplinde etkili olmuyor ve çocuğu mantıklı düşünmeye teşvik etmiyor.

Çok sayıda insan çocuklara nasıl disiplin verileceğini bilmiyor.

Eğer çocuğunuza bağırıp şiddet uygularsanız çocuğunuzda aynı şekilde bağırıp şiddet uygulayacaktır.

Çocuklara karşı disiplin için öncelikle sakin kalmak gerekiyor. Bir anda çocuğa sinirlenmek çocuğu korkutabilir. Bu yüzden birkaç derin nefesle önce sakinleşmeli, sonra çocuğa davranışı üzerine konuşulmalı.

Çocuğun, anne babayla olan ilişkisinde onlara güvenebileceğini ama her zaman kendi istediklerinin olmayacağını bilmesi gerekir.

Bir çocuk stres altındaysa ya da farklı davranıyorsa onunla aranızda duygusal bir bağ kurmayı deneyin. Onun boyu kadar eğilip göz göze gelin. Onları sakinleştirmek için akıl ve mantık kullanmadan önce duygularına hitap edin. Çocuk sakinleştikten sonra probleme çözüm bulabilirsiniz. Örneğin çocuğun stresi bir ödevse ona bunu yapma diyemezsiniz ama öncesinde onu mutlu edecek bir aktivite önerebilirsiniz.

Çocuğu yalnız bırakarak cezalandırmak onu uslu davranmaya teşvik etmez. Yalnız bırakılan çocuk, gelişimi için öğrenmesi gereken derslerden mahrum kalır. Herkes çocuğunun zor koşullarda bile iletişim kurabilmesini ister. Gerçek hayatta söz konusu sosyalleşme ve diğer insanlarla iletişim kurmaya gelince bir çocuğun mola veremeyeceğini ya da bir yere kaçıp saklanamayacağını öğrenmesi için sorunlarla yüzleşmesi en doğrusu.

Çocuğa, yaşadığı bir olaydan ders verebilmek için karşısındaki kişinin ne hissettiğini sorgulamasını anlatmak çok önemli. Başka biri izin istemeden senin oyuncağını alsa ne hissederdin? gibi bir soru, ona bağlantı kurmayı ve empati kurmayı öğretir. Bu yöntem sayesinde çocuk, içi boş özürler dilemek yerine karşısındaki insanın hissettiklerini ve yaşadıklarını anlamaya başlar.

Çocukları şımartmak, onlara yapay bir önemlilik hissi kazandırır ve bu durum, büyüdüklerinde hayal kırıklığına uğramalarına neden olur. Eğer siz merhamet, sabır, dürüstlük, cömertlik gibi duygularla yaklaşırsanız çocuğunuz da ileride aynı özelliklere sahip olacaktır. Her zaman nazik, destekleyici ve sevgi dolu olmalı, onlara güven duygusu vermelisiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir