Irak’ın Dünya Ticaret Örgütüne Tam Üyelik Süreci Yeniden Başladı

Irak'ın Dünya Ticaret Örgütüne Tam Üyelik Süreci Yeniden Başladı

Irak’ın Dünya Ticaret Örgütüne üyeliğinin yıllar alabileceği belirtilirken Irak Çalışma Grubu ile yapılan toplantıda, Dünya Ticaret Örgütü üyelerince, Irak’ın 9 yıl aradan sonra üyelik müzakerelerini tekrar başlatmasından duyulan memnuniyet ifade edildi.

Müzakerelerin tekrar başlatılmasında kararlı olan Irak’ın 35 milyonluk nüfusu ve 167 milyar Dolarlık GSYİH’si ile uluslararası ticarette önemli bir yere sahip olduğu belirtildi.

Türkiye, Uruguay Round sonunda Marakeş’te DTÖ’yü kuran anlaşmayı imzalamıştır. Bu kapsamda çıkartılan Bakanlar Kurulu Kararı ile 26 Mart 1995 tarihinden itibaren DTÖ’ye kurucu olarak üye olmuştur.

Öte yandan Dünya Bankası’nın Irak’ta açılan mevduat hesaplarıyla ilgili araştırmasına göre, 2016 yılında yetişkinlerin yüzde 6,8’inin yani her 100 Irak vatandaşının sadece 7’sinin banka hesabı bulunuyor.

Iraklıların banka hesabı açmamasının en büyük etkeni, bankaların çoğunun Bağdat dışında şubelerinin olmaması, dini gerekçeler, halkın birikimlerini nakit olarak tutmayı tercih etmesi, finansal işlemler ve havalelerde döviz bürolarının kullanılması olduğu belirtiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir