Telefon Yoluyla Dolandırıcılık Yapanlara Karşı Telefonda Dolandırıcılık İşlerini Bitirecek Yazılım İcat Edildi

Telefon Yoluyla Dolandırıcılık İle Telefonda Dolandırıcılık İşlerini Bitirecek Yazılım İcat Edildi

Telefon Yoluyla Dolandırıcılık Yapanlara Karşı Telefonda Dolandırıcılık İşlerini Bitirecek Yazılım İcat Edildi

Son yıllarda telefonda dolandırıcılık yapan sayıları artınca bu sorunu bitirecek bir yazılım geliştirildi. Telefon yoluyla dolandırıcılıkları bitirecek çözümün adı Meet Lenny (Lenny ile Tanışın). Bu yazılım, tele pazarlamacılara ve dolandırıcılara karşı şaşırtıcı derecede etkili.

Lenny yazılımı, yaşlı bir seslendirme sanatçısı tarafından kaydedilen birkaç dakikalık ses kaydını kullanarak arayan kişi konuşmasına küçük bir ara verdiğinde tekdüze bir ses tonuyla satırları birer birer okuyan bir sohbet robotu. Robot kayıtlı seslerin sonuncusunu okuduktan sonra, tekrar başa dönüyor ancak bunu o kadar gerçekçi bir şekilde yapıyor ki tele pazarlamacılar Lenny ile dakikalarca konuşmaya devam ediyor.

Lenny, Tele pazarlamacıları ve telefonda dolandırıcılara “Özür dilerim, seni zor duyuyorum”, “Orada mısın?”, “Evet” gibi her konuya uygun genel telefon tabirlerini kullanırken diğer yandan, konuşmayı ustaca ve akıcı bir şekilde asıl konuyla hiçbir ilgisi olmayan farklı konulara getirerek bir anda ailesi veya çok akıllı olan kızı hakkında konuşmaya başlıyor. Bu sayede Lenny, alakasız konulardan bahsederken dolandırıcıları ve tele pazarlamacıları dinlemek zorunda bırakıyor.

YouTube’da Lenny ile konuşmaları gösteren çok sayıda video var. Hepsi oldukça komik olan bu videoların en uzunu, neredeyse bir saat sürüyor. Gerçek bir kişi, 40 dakikadan daha uzun bir süre boyunca bir ses kaydını ikna etmeye çalışıyor.

Lenny, sadece birkaç ses dosyasından ve dört satırlık kod dosyasından oluşan bir robot. Bunu kurmak için önce bir Asterisk ya da Freeswitch VoIP‘yi ve ücretsiz olmasına rağmen bazı BT becerileri gerektiren telefon sunucusunu kurmak gerekiyor. Sonra Lenny’yi sunucuya yükleyerek, ses dosyalarını kopyalamak ve kodu kopyalayarak uygun yere yerleştirmek gerekli. YouTube’da kurulumla ilgili gerekli bilgiler yer alıyor (Crosstalk Solutions’tan Chris’in Lenny’yi FreeBPX (Asterisk için grafik bir arayüz) kullanarak kurmayı anlattığı bir videosu var).

Eurecom araştırma merkezinden Merve Şahin ve Aurelien Francillon YouTube videolarından topladıkları Lenny görüşmelerini inceleyerek bir kaç kategoriye ayırdı. Araştırmalarında, tüm kategoriler için ortalama telefon görüşme süresinin 10 dakikadan biraz uzun olduğunu tespit etti. Tele pazarlamacılar, Lenny ile ortalama 12 dakika konuşurken dolandırıcılar, yaklaşık 7 dakika sonra görüşmeyi sonlandırmış.

Telefonda dolandırıcıların neredeyse tüm aramaların yüzde 10’unda küfrettiğini ve tele pazarlamacılara kıyasla daha sık küfretmeye meyilli oldukları ortaya çıktı.

Dolandırıcıların Lenny’ye tele pazarlamacılara göre daha kısa sürede sinirlendiği de tespit edildi.

Tüm incelenen görüşmelerin sadece yüzde 5’inde Lenny’nin bir ses kaydı robot olduğunu teşhis eden oldu. Arayan birçok tele pazarlamacı, Lenny’nin gerçek bir kişi olmadığını anlayamadan görüşmeyi sonlandırdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir