İran’daki Etnik Azınlıklar Cumhurbaşkanlığı Seçimlerini Boykot Etti

İran’ın mollaları cumhurbaşkanını seçti. İran’ın cumhurbaşkanı yürütme yetkisine sahip olsa da, gücü en üst düzey olan lideri Ali Hamaney’in ikincil statüsündedir.

Arap, Beluç, Kürd, Lor, Türk ve Türkmenler gibi azınlıklar nüfusun neredeyse yaklaşık yarısını oluşturuyor ve İran topraklarının yaklaşık olarak yüzde 70’inde yaşıyor. İran’ın etnik azınlıkları teokratik hükümet tarafından büyük ölçüde görmezden geliniyor ve marjinalize ediliyor.

Ekonomik ve politik meselelerin etnik azınlıkların seferber edilmesinde etkili olduğu kanıtlanmıştır.

İran karşıtı gösteriler ve azınlık haklarının ihlali için sokaklara çıkan sayısı, insan hakları örgütlerine göre, İran’ın Azeri cemaatine karşı sürekli ayrımcılığa maruz kalmaması için Türkiye ve Azerbaycan’a hızla yayıldı.

Etnik azınlıklar ağırlıklı olarak Sünni Müslümanlar. Bunun sonucunda İran’ın devrim muhafızları (IRGC) ve İran’ın istihbarat bakanlığının baskıcı yer kuvvetleri tarafından sistematik bir şekilde yargılanıyorlar.

İran, etnik azınlıkları düşman bağımsızlığına bağlı olarak dış güçlere bağımlı tutuyor ancak bu içi boş suçlamaların amacı, rejimin insan haklarını ihlal etmesini ve bu insanların aralarındaki birlikten ve kararlılığından korkan İRGC’nin saldırgan tavırlarını örtbas etmek için. Ülke, etnik azınlıkların okullarda kendi dillerinde eğitim vermesine veya ders vermesine izin vermiyor ve Farsça olmayan dildeki basın ve yayınlar çok sınırlı.

Son yıllarda etnik azınlıklarda infaz oranı arttı. İran İnsan Hakları Belgeleme Merkezi tarafından, 100’ü Beluç olan ve yalnızca nüfusun yaklaşık yüzde 2’sini oluşturan 529 idamı belgelendi.

Ayrıca, İran cumhurbaşkanı Sayın Ruhani, seçim kampanyası sırasında Anayasanın 15. maddesinin tam olarak uygulanmacağını ve Güney Azerbaycan halkına Türkçe Akademisi’nin kurulacağına dair söz verdi. Ancak hiçbiri şimdiye kadar bu konu hakkında harekete geçmedi. Bu durum, Güney Azerbaycan halkı için memnuniyetsizliğe neden oldu. Bu gerçeğin bir sonucu olarak, Güney Azerbaycan halkı yeni cumhurbaşkanı seçimine artık güvenmiyor.

Güney Azerbaycan Türk ulusu, Beluç ülkesi, El Ahriz Arap ulusu, İran’daki Kürt ulusu ve diğer etnik kökenler cumhurbaşkanlığı seçimlerini boykot etme kararı aldı ve bu uluslar dünya ve İran rejimine karşı irade ve birliklerine dair açık bir mesaj verdiler. Temel insan haklarını, anadillerinde eğitimlerini ihlal ettiğine dair bu bildiri İran’daki bütün etnik unsurların ortak kararını taşımakta.

Kaynak: //araznews.org

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir