Ağrı İle Tebriz Arasında Minibüs Seferleri Başladı

Ağrı İle Tebriz Arasında Minibüs Seferleri Başladı

İran’a bağlı Azeri Türklerinin yaşadığı Tebriz kentine Ağrı’dan 4 minibüs ile transit sefer başlatıldı.

Türkiye ile İran arasındaki ticaret ve turizmi geliştirmek için imzalanan protokol kapsamında Ağrı ile komşu ülkenin Urumiye ve Tebriz kentleri arasında transit minibüs seferleri başladı. Ağrı İl Özel İdaresince kiralanan dört minibüs, 6 ay süreyle her gün sabah saatlerinde İran’dan Ağrı’ya, öğleden sonra ise Ağrı’dan İran’a yapılacak.

Karşılıklı seferlerden birinin İran’ın Maku kenti üzerinden Tebriz’e, diğerinin ise Hoy üzerinden Urumiye’ye yapılacak.

Araçların geçişiyle ilgili ciddi anlamda kolaylıklar sağlanacak.

İran’a bağlı Tebriz coğrafi olarak stratejik bir şehirdir ve geçmişte olduğu gibi bu günde büyük bir öneme sahiptir. 1828 yılında Sovyetler Birliği ve İran’ın imzaladığı Türkmençay anlaşmasıyla Azerbaycan ülkesi, Güney ve Kuzey Azerbaycan olarak ikiye bölündü.

Azerbaycan Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti sınırından başlayarak İran’ın merkezine kadar uzan Güney Azerbaycan toprakları İran’da kaldı.

Türkmençay Antlaşması, İran ile Sovyet Rusya arasında 26 Şubat 1921 yılında imzalanan antlaşmanın 11. maddesi gereğince iptal edilsede İran bu topraklardan vazgeçmedi bugün 30 milyon Türk, Fars egemenliği altında yaşamaya çalışmaktadır.

Urmiye, bağlı olduğu eyaletin orta kısmında, Urmiye Gölü ile Türkiye sınırı arasında karayoluyla Türkiye sınırına 50 km uzaklıkta Urmiye ovasında kuruludur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir