Sünger Bob Olumsuz Etkileri Nelerdir

Sünger Bob Olumsuz Etkileri Nelerdir

Sünger Bob Olumsuz Etkileri Nelerdir

Yaşları 2 ila 5 yaş arasında olan ve şiddet içeren programlar izleyen erkek çocukların ileriki yıllarda (7 ila 10 yaş) problem davranışlarının artmasında etken olduğu belirtiliyor. Televizyonda izlenen programlar çocuklarda saldırganlık ve şiddet içeren davranışları tetikliyor. Bu nedenle çocuklar tarafından izlenen programların içeriklerinde olumlu davranış kalıplarının olması gerekmektedir.

Sünger Bob çizgi filmi; Büyük Okyanus’un ortasında ve Bikini Adası’nın altında bulunan Bikini Kasabası’nda geçer. Ana karakter Sünger Bob’dur. Sünger Bob çizgi filminin senaristi Amerikalı Stephen Hillenburg’dır.

Sünger Bob adlı çizgi filmin içerik analizi yapıldığında; Sünger Bob’un çocuğun yaşantısına uzak olduğu görülüyor. Çünkü Sünger Bob çizgi filmi denizin altında geçmektedir. Bu da bir insanın yaşamına uygun olmadığını göstermektedir.

Çocuklar kendilerini ana karakter ile özdeşleştirdikleri için bu karakterlerin verdikleri mesajların genellikle olumlu olması gerekmektedir. Sünger Bob’un içerdiği mesajlara bakıldığında; olumlu ve olumsuz mesaj oranı yaklaşık olarak yarı yarıyadır.

Sünger Bob çizgi filminde; küfür etme, cimrilik, şikayet etme, saldırganlık, çıkar ilişkisi, hile yapmak, kıskançlık gibi mesajlar verilmektedir. Üstelik Sünger Bob çizgi filmindeki ana karakterin cinsiyeti net değildir.

Sünger Bob çizgi filminde az oranda da olsa argo kelimeler bulunmaktadır.

Okul öncesi çocuklarda dil gelişimi açısından kritik bir dönem olduğundan kullanılan ifadelerin uygun olması, argo, küfür vb. olumsuz ifadelerin bulunmaması gerekmektedir.

Sünger Bob gibi hızlı akışa sahip televizyon programları okul öncesi çocukların kişisel kontrol ve işler bellek gibi bilişsel yeteneklerini olumsuz etkilediği belirtiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir