Rusya İran ve Türkiye Suriye’nin Çökmesine Engel Oldu

Rusya İran ve Türkiye Suriye'nin Çökmesine Engel Oldu

Suriye krizine siyasi bir çözüm bulmayı amaçlayan görüşme Rusya’nın Soçi kentinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile gerçekleşti.

Suriye’deki gerilimi azaltma bölgeleri, ülkenin egemenliği, birliği ve bütünlüğünün bozulmaması gerektiği belirtildi. Liderler, uluslararası topluma Suriye’deki gerilimi azaltma sürecine destek verme çağrısı yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Zirve Suriye’de akan kanın artık tamamen durması, yıllardır yaşanan trajedinin son bulması bakımından son derece önemlidir. Türkiye, Rusya ve İran’ın Suriye meselesinde yakın bir çalışma ortamı tesis etmelerinin müspet sonuçlarına dünya şahit olmuştur.

Geldiğimiz nokta önemli ama yeterli değil. Suriye halkının kabul edebileceği kalıcı ve muteber bir siyasi çözümün tesis edilmesi için ilgili tüm çevrelerin katkıyı sağlaması elzemdir” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Putin, “Suriye krizinin çözümü için artık yeni bir aşamaya geçildi. Yıllardır süren bu iç savaşı bitirmek için gerçek bir şans var ancak reform süreci kolay olmayacak. Tüm tarafların uzlaşı ve tavizine gerek duyulacak. Tabii ki buna Suriye hükümeti de dahil. Rusya, İran ve Türkiye’nin ellerinden geleni yapacağına inanıyorum. Bu üç ülke Suriye’nin çökmesine engel olmayı başardı” dedi.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani “Suriye’deki krize dış müdahale sonlanmalı. Suriye’deki yabancı askeri varlığın, sadece Şam yönetiminin davetiyle ülkeye girmiş olması hâlinde kabul edilebilir. Suriye’deki son terör hücrelerinin de ortadan kaldırılması gerekiyor. Ülkede siyasi çözüm için zemin oluştu” dedi.

Üçlü Suriye zirvesi ortak bildirisinde üç ülkenin liderlerinin gerekli görülmesi halinde Suriye’de çözüme ilişkin yeni bir görüşme yapma konusunda mutabakat sağladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir