Dijital Cihazlara Sahip Gençlere Bilgilerin Çalınmaması İçin Öneriler

Dijital Cihazlara Sahip Gençlere Bilgilerin Çalınmaması İçin Öneriler
Dijital Cihazlara Sahip Gençlere Bilgilerin Çalınmaması İçin Öneriler

İnternet erişimli cihazlardan internet üzerinden verilerin çalınmaması içi dijital güvenlik programlarının kullanılması öneriliyor. Bunun dışında ESET Türkiye Ürün ve Pazarlama Müdürü Can Erginkurban, okulda, üniversitede dizüstü bilgisayar, tablet ya da akıllı telefon kullanan gençlere yönelik şu tavsiyelerde bulundu:

Özellikle halka açık bir yerde dizüstü bilgisayarı, tablet ve akıllı telefonu kilitlemeden başı boş bırakmayın. Bu cihazlar, bakmadığınız bir anda kolayca çalınabilir. Öte yandan dijital cihazınızı, içinde ne olduğunu açıkça belli etmeyen çantalarda taşımaya ve araçların dışarıdan görünen bölümlerinde bırakmamaya dikkat edilmelidir.

Kayıp ve çalıntı durumlarında cihazınızı takip edebilmek için cihazınıza takip uygulaması yükleyin. Ayrıca, cihazınızdaki dosyalar şifrelenmiş ise, başka biri bilgisayarınıza erişmiş olsa bile, bilgilerinizden herhangi bir kâr elde edemeyecektir.

SMS, mail ve bunun gibi yollarla gelen bağlantıları açmayın ve bu tür sitelere şifrenizi vermeyin.

Özellikle okul ya da cafe gibi yerlerde internet kullanırken çok daha fazla dikkatli olun, gerekirse VPN kullanın ve bankacılık işlemleri yapmamaya özen gösterin. Güncel bir internet güvenliği yazılımı bu konuda da korunmanıza yardımcı olacaktır.

Ders notlarının kaydedildiği ve paylaşıldığı taşınabilir bellekler, korunmayan pek çok sisteme girip çıktığı için virüslerin yayılmasına neden olabiliyorlar. Okul zamanı çok kullanıldıkları için USB’leri güncel bir virüs tarayıcı ile taratmak faydalı olur. Daha da iyisi USB’yi bilgisayarınıza taktığınız anda tarayacak bir güvenlik yazılımı edinin. Aylarca uğraşıp üzerinde çalıştığınız ödevinizin veya bitirme tezinizin yok olması size büyük sıkıntı getirecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir