Çin’den İthal Edilmek Üzere Olan Zararlı Ürünlerin Denetim Raporları Sahte Çıktı

Çin'den İthal Edilmek Üzere Olan Zararlı Ürünlerin Denetim Raporları Sahte Çıktı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, tarafından yapılan açıklamada, Uzakdoğu’dan gelen ürünlerde test raporlarında eksiklik veya hatalarla sıkça karşılaşıldığını dile getirdi. 17 Temmuz’dan itibaren riskli görülen ithal ürünler test edilmeye başlandı.

Şüpheli ürünlerde TSE veya Ekonomi Bakanlığı denetmenleri raporu düzenleyen kuruluşla temasa geçerek raporun doğruluğunu teyit ettiriyor. Son dönemde çok sayıda raporun doğru olmadığı tespit edilerek bu raporları ibraz edenlere idari yaptırım uygulandı. Bu tür raporların büyük kısmı Çin’den yapılan ithalatla ortaya çıkıyor.

Test sonucu uygunsuz çıktığı için ithaline izin verilmeyen ürün sayısı ise yaklaşık 1 milyon adet olurken bunun yaklaşık 290 bin adedi oyuncak ürünleri oldu.

Testler sonucunda oyuncaklarda küçük parça ve sivri kenar testlerinde uygunsuzluk, elektrikli oyuncakların adaptörlerinde, akülü arabaların akü ve adaptörlerinde güvensizlik, plastik ürünlerde limitlerin üzerinde kimyasal madde gibi bulgular bulundu.

Bu ürünlerden avizelerin yaklaşık yarısında, saç kesme ve traş makinaları ile aydınlatma gereçlerinin üçte birinde, ekmek kızartma makinalarının beşte birinde güvensizliğe rastlandı. Ayrıca Kurban Bayramı öncesi ithal edilmek istenen yaklaşık 2 bin elektrikli kıyma makinası güvensiz bulundu ve ithali engellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir