Tansiyon Nedir Normal Değerleri Kaç Olmalı

Tansiyon Nedir Normal Değerleri Kaç Olmalı

Kalbin kasılırken attığı temiz kanın damarlarda meydana getirdiği basınca Büyük Tansiyon denir. Kalbin gevşemesi esnasında damarlardaki basınç düşer, buna da Küçük Tansiyon denir.

Yaşa göre değişse de, işte bu büyük ve küçük tansiyon değerlerinin normalin üzerine çıkmasına tansiyon yüksekliği veya hipertansiyon adı verilmektedir. Normal değerler Büyük Tansiyon için 140 mmHg veya halk tabiriyle 14; Küçük Tansiyon için 90 mmHg veya halk tabiriyle 9′ dur.

Bir kişide hipertansiyon hastalığı tanısı konabilmesi için, değişik üç ayrı zamanda kan basıncının 140/90 mmHg’dan yüksek bulunması lazımdır.

Hem büyük hem de küçük tansiyonun bir arada ya da ayrı ayrı yükseldiği hastalarda kalp hastalığı, inme, böbrek hasarı, damar sertliği ve göz hasarının arttığı bilinmektedir.

hastanın yaşı ne olursa olsun büyük tansiyon 140 mmHg’nın üstü hipertansiyon olarak kabul edilmektedir. büyük tansiyon yüksekliğinin daha tehlikeli olduğu kabul edilmektedir.

Genelde büyük ve küçük tansiyon birlikte yükselir. sadece büyük ya da sadece küçük tansiyonun tek başına yüksek olduğu durumlar da vardır. Küçük tansiyon daha ziyade damarların rahat genişleyemediği, damar direncinin arttığı durumlarda yüksek olma eğilimindedir.

Yüksek tansiyon ömür boyu süren bir hastalıktır. Tedavinin takibi için düzenli tansiyon ölçümleri şarttır. Bu nedenle, her hipertansiyon hastasının evinde tansiyon aleti olması ve kişinin bunu kullanmayı öğrenmesi yararlıdır.

Hipertansiyon dereceleri
En uygun 120 ve altındaki değerler ile 80 ve altındaki değerler
Normal 120 ila 129 ve 80 ila 84
Yüksek Normal 130 ila 139 ve 85 ila 89
Hafif Hipertansiyon 140 ila 159 ve 90 ila 99
Orta Hipertansiyon 160 ila 179 ve 100 ila 109
Ağır Hipertansiyon 180 ve üstündeki değerler ve 110 ve üstündeki değerler
İzole sistolik hipertansiyon 140 ve üstündeki değerler ve 90 ve altındaki değerler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir