Yanlış Diyet ve Rejim Yapmak Kalbe Zarar Veriyor

Yanlış Diyet ve Rejim Yapmak Kalbe Zarar Veriyor

Şok diyet yapmak sağlıksız bir yöntemdir ve kısa süre sonra fazla kilolar geri alınır. Bilinçsizce yapılan diyetler kalbe zarar verdiği gibi yaşam kayıplarına neden olmaktadır.

Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Gıda İşleme Programı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, hızla kilo vermek isteyenleri, gelin ve damat adaylarını, tatile çıkacakları kısaca sağlıksız şok diyetlerle zayıflamak isteyenleri uyarıyor.

Yrd. Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, “Yaz tatiline, düğüne, mezuniyete hazırlanmak için çok düşük kalorili bir diyet uygulamayın. Bu hem sağlıksız bir yöntem, hem de kısa süre sonra kilolarınızı fazlasıyla geri alma riski var. Hızla vücudu terk eden kiloların geri dönüşü çok çabuk olabilir. Daha sağlıklı ve yavaş kilo verebileceğiniz bir diyet programı uygulayın. Bu sayede, sinir, kalp ve damar sistemi, uyku düzeni bozuklukları gibi problemlerin de önüne geçmiş olursunuz.

Her ne kadar kilo vermek insan vücudunda görülebilecek birçok metabolizma ve şekil bozukluğunun önüne geçerek sağlıkta olumlu etki bıraksa da asıl önemli olan, kilonun nasıl ve hangi diyet yöntemiyle verildiğidir. Olası şikayetlerin başında bağışıklık sisteminde görülen aksaklıklar, metabolizma işleyiş bozuklukları, kalp ve damar sağlığındaki bozukluklar, şeker hastalığı, hipertansiyon, eklem hastalıkları, saç dökülmesi gibi daha birçok sağlık sorunları gelir.

Örneğin yağ yaktığı gerekçesiyle sadece belirli bir gıdanın tüketilmesi, sadece vücuttaki suyu atacağı için kaybolan su, kilo eksilmesi olarak kişiyi yanıltacaktır. Su eksilmesi nedeniyle sağlık problemleri de başlayabilir. Bu nedenle, ideal koşullarda bir haftada abartılı kilo vermek yerine, yarım ya da bir kilogram olmak üzere ayda 2 ile 4 kilogram verilecek sağlıklı bir diyet programı tercih edilmeli.

Vücudu aç bırakan ya da uzun dönem tek tip beslenmeye sürükleyip bireylerin diğer besin öğelerini almalarını kısıtlayan, mucizevi oldukları iddia edilen diyetlerden kesinlikle kaçınmak gerekir.

Çevreden birinin yaptığı ve kısa sürede olumlu sonuç aldığını belirttiği diyetlerden kendinizin de olumlu sonuç alacağını kesinlikle düşünmeyin. Diyet programları planlanırken güvenli ve bünyeye uygun bir yol seçilmeli. Mutlaka uzman ve doktor kontrolünden geçilerek planlama yapılmalı. Hangi yiyeceklerin, ne kadar, hangi miktarda tüketildiği de çok önemli” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir