İran Hazar Denizi Sorununun Çözümünden Yana

İran Hazar Denizi Sorununun Çözümünden Yana

İran İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Mahmoud Vaezi yaptığı açıklamada, İran’ın Azerbaycan ile Hazar Denizi’ndeki kaynakları ortak işlenmesine hazır olduğunu bildirdi.

Bakan Vaezi “İki ülke arasında HES, barajların inşası ve kullanımına dair anlaşma imzalandığını hatırlatmak istiyorum. Böyle adımın, Hazar Denizi’nde bulunan kaynakların işlenmesinde de yapmamız gerektiği kanaatindeyim.

Artık hangi kaynakları ortak kullanacağımız belli. Bunlar çok büyük kaynaklar. Fakat isimlerini tam anlaşma sağlanmasından sonra açıklayabiliriz” dedi.

Hazar statüsü sorunu kısmen çözülmüş durumdadır. Sadece Kuzey Hazar; Azerbaycan, Rusya, Kazakistan yetkililerince açığa kavuşmuş ve Kuzey Hazar’ın tabanı sınırlı olarak paylaşılmış durumdadır. Bu şekilde Rusya’nın çıkar hesabına göre, su yüzeyinin genel kullanımda olması Hazar Denizinin bütün olarak ulusal sektörlere paylaşma sorununu ortadan kaldıracaktır. Ayrıca kıyıdaş ülkelerin Hazar’ı ulusal sektörlere paylaşarak serbest bir şekilde ekonomik aktivite yapmalarına da engel olacaktır. Bununla birlikte, Rusya, Azerbaycan ve Türkmenistan arasındaki bölgesel olmayan yatırımcıların katılımı ile Trans-Hazar boru hattı inşaatı üzerindeki ikili görüşmeleri istememektedir. Bu konuda İran, Rusya’yı desteklemektedir. Bunun yanında, İran, Hazar Denizi’nin statüsü sorunu ile ilgili olarak kendi yaklaşımını tutmaya devam etmektedir. Böylece İran bölge dışı güçlerin silahlı kuvvetlerinin Hazar’da ortaya çıkma ihtimalini engellemektedir. Genel olarak günümüzde Kuzey Hazar Havzası’nın statüsü belirlenmiş ve Hazar Denizinin statüsü yarı yarıya çözülmüş durumdadır. Bu şekilde tüm kıyıdaş devletlerce oybirliğiyle kabul edilmediği için statü sorunu geçici olarak çözülmüş haldedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir