Google’da Arama Yapınca Hangi Bilgileriniz Toplanıyor

Google'da Arama Yapınca Hangi Bilgileriniz Toplanıyor

AB ülkelerinden google arama motoruna girince Google’da gizlilik hatırlatıcısı ekrana çıkıyor ancak AB dışındaki ülkelerden girince bu gizlilik hatırlatıcısı gözükmüyor. İncele butonuna basıldığında google tarafından neredeyse her türlü bilginin toplandığı anlaşılıyor.

Amerikan şirketi Google’ı kullandığınızda işlenen veriler, örneğin, Google Haritalarda bir restoran arandığında veya YouTube’da bir video izlendiğinde izlenen video, cihaz kimlikleri, IP adresleri, çerez verileri ve konum gibi bilgiler dahil olmak üzere çok sayıda bilginin kaydedildiği belirtiliyor.

Toplanan bilgiler sadece google arama motoru kullanılınca alınmıyor, ayrıca google reklamlar, Analytics ve YouTube video oynatıcısı gibi Google hizmetlerini kullanan uygulamaları veya siteleri kullanan sitelerden de aynı türden bilgiler toplanıyor.

Google bu bilgileri toplama nedeni olarak hizmet kalitesini geliştirme, ilgili reklamlar sunma ve kötüye kullanmaya karşı güvenlik olarak ifade ediyor. Ancak bu bilgileri paylaşmayı reddetme şansınız bulunmuyor. Her ne kadar kötüye kullanma ifade edilmiş olsada Türkiye aleyhinde bir sorun olduğunda uzun süreler içerik google tarafından silinmeyebiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir