Cep Telefonları Yıldırım Çekiyor


Cep Telefonları Yıldırım Çekiyor

Uzmanlar Cep telefonlarınızı şimşekli havalarda özellikle dış mekanlarda açık ortamlarda kullanmamanızı öneriyor. Cep telefonu metal maddelerden oluştuğu için üzerine yıldırım düşme olasılığını artırıyor. Aynı şekilde sabit telsiz ev telefonlarıda şimşek çekebiliyor.

Doktorlar, derinin yüksek direncinin yıldırıma karşı vücudu dayanaklı hale getiriyor. Ancak cep telefonu veya telsiz telefon gibi metal bir madde taşınması halinde vücudun bu direnci kırılıyor ve yıldırımın iç organlara zarar verme veya öldürme olasılığını arttırıyor.

İngiltere’de bir kişi cep telefonuyla konuşurken yıldırım çarpmasına maruz kalıp yaralandı. Çin, Malezya ve Güney Kore’de ise cep telefonuyla konuşan kişiler yıldırım çarpmasıyla hayatnı kaybetti.

Ayrıca otomobiller yıldırıma karşı koruma sağladığı için yağışlı ve yıldırımlı havalarda otomobil içinde kalmak daha güvenli hale geliyor otomobile yıldırım düşse bile içinde bulunanlar zarar görmüyor.

Öte yandan uzmanlar yıldırımlardan korunmak için Paratoner kullanımını tavsiye ediyor. Paratoner veya yıldırımsavar, havadaki elektrik yükünü toprağa aktarmayı amaçlayan araçtır. İki bulutun sürtüşmesi, çarpışması veya kendi aralarında elektron boşalması yapmaları sonucu oluşan şiddetli ışık görüntüsüne şimşek denir. Şimşeklerin yıldırıma dönüşebilmesi için bulutların yeryüzüne yakın bir şekilde paralel olarak durup, elektron alışverişi yapması gerekir. Bu olaydan sonra elektronların izlediği yol şiddetli bir ateş topuna dönüşür ve yıldırım oluşur. Yıldırımdan korunmak için binaların ve evlerin gökyüzüne yakın olan yerlerine paratoner adı verilen aletler konulur. Bu aletler kısaca toprağa bağlanmış birer demir çubuktur. Topraklama sayesinde demir iletkene gelen yıldırım etkisiz hale getirilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir