Gazprom Türkiye İle Anlaştı Ama Fiyat İçin Tahkim Mahkemesi Bekliyor

Gazprom Türkiye İle Anlaştı Ama Fiyat İçin Tahkim Mahkemesi Bekliyor

Türkiye’ye yaptığı indirimden vazgeçerek şubat ayında sevkiyatı azaltan Gazprom, özel alıcı şirketlere gaz sevkiyatının normal miktarla yeniden başlayacağı açıklanırken, Gazprom bu sayede 130 milyon dolar kar edecek.

Ancak bu anlaşma sadece bu yılı kurtaracak. Gazprom katı tutumunu sürdürürse önümüzdeki yıl Türkiye pazarında işini zorlaştırabilir. Ukrayna ve Baltık ülkeleri gibi Ankara’nın da farklı enerji kaynakları aramaya devam edeceğini, sıvılaştırılmış gaza talebin artacağını, bunun da Gazprom’un elini zayıflatabileceği vurgulanıyor.

Geçen yıl Gazprom şirketlere yüzde 10,25 indirim vaat etmiş, indirimin 2016’da sona ereceğini ilan etmiş ancak şirketler indirimin süresiz olduğunu savunmuştu.

Gazprom özel firmaların azalttığı gaz alım açığını, Mavi Akım’dan gaz alan Botaş’ın miktarı artırarak kapatacağını düşünmüş ama Botaş da ek fiyat indirimi isteyerek buna yanaşmamıştı. Şu an Botaş’ın fiyat indirimi, Gazprom’un fiyat artırımı uyuşmazlığı tahkim mahkemesinde karara bağlanmayı bekliyor. Türkiye yılda 27 milyar metreküp gaz ile Almanya’dan sonra Gazprom için ikinci büyük Pazar yani Gazprom’un Türkiye’de yüzde 56’lık pazar payı bulunuyor.

Petrol fiyatı artarken Rusya’ın Türkiye’ye gaz satış fiyatı 400 doların üzerine çıkmıştı, düşen petrol fiyatlarıyla gaz fiyatı 200 doların altına indi ancak gaz fiyatının Türkiye’de nihai tüketiciye nasıl yansıdığı bir soru işareti durumunda.

Öte yandan Rosneft, Gazprom’u geçerek Rusya’nın en değerli şirketi oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir