Obezite Nedir Kısaca Bilgi

Obezite Nedir Kısaca Bilgi

Obezite Nedir Kısaca Bilgi

Obezite genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının arzu edilen düzeyin üstüne çıkmasıdır.

Obezite, Dünya sağlık Örgütü(WHO) tarafından salgın şeklinde yayılan bir hastalık olarak ilan edilmiştir. Dünya nüfusunun yüzde 25’i normal kiloda iken yüzde 50’si kilolu ya da obezdir.

Gıda teknolojisindeki gelişmeler, gıdaya kolay ve ucuz ulaşım, reklamların albenisi ve kalorisi bol gıdaların tüketilmesine teşvik edilmesi; olması gerekenin aksine fiziksel aktivitelerin giderek azalması obezitenin günümüzde önemli bir sorun haline gelmesine yol açmıştır.

Türkiye’de obezite sıklığı yüzde 30 oranlarında. Obezite başlama yaşı giderek daha genç yaşlara düşüyor. Obez bireyler arttıkça kalıtımsal özellik kazanmaktadır.

Obezite, vücutta aşırı yağ depolanması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır.

Erkeklerde vucut yağ oranı yüzde 25, kadınlarda yüzde 33’ü geçerse obeziteden söz edilir.

Bir çocukta obezite oluşma ihtimali anne ve babası normal olan çocuklarda yüzde 10 oranında iken anne veya babasından birinin obez olması durumunda bu oranda yüzde 40’a her iki ebeveynin obez olması durumunda yüzde 80’e çıkmaktadır.

Obezite beden kitle indeksi ile sınıflandırılmaktadır: Buna göre :
Beden kitle indeksi = Beden ağırlığı (kg) / boy (m2)
< 18.5 kg/m2 Zayıf 18.5 - 24.9 Normal (sağlıklı) 25.0 - 29.9 Fazla kilolu (gürbüz) 30.0 - 39.9 Obez > 40 Morbid Obez

Karın bölgesinde yağ birikmesiyle giden obezite durumlarında diyabet ve kalp-damar hastalığı gelişim oranı oldukça yüksektir. Bu durumu en kolay ve doğru belirleme yöntemi bel çevresi ölçümüdür. Bel çevresi ölçümü basit bir mezura ile kolayca yapılır. Bel boşluğu, leğen kemiğinin üst sınırı ve göbek deliğinin üstünden teğet geçilerek, derin bir nefes alma ve verme sonrası yapılan ölçüm sağlıklı bir yaşam için kadında 80 cm’den küçük, erkekte 94 cm’den küçük olmalıdır. Bu değerlerin üstünde glukoz metabolizma bozuklukları, ek olarak kalp-damar hastalıkları riski başlamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir