Çocuk Ürünlerindeki Zehirli Kimyasallar Yasaklandı

Çocuk Ürünlerindeki Zehirli Kimyasallar Yasaklandı

Tehlikeli Kimyasal Madde Yönetmeliği yürürlüğe 14 Ocak 2015 tarihinde Resmi gazetede yayımlanarak girdi.

Daha önce tekstil, kırtasiye, çocuk bakım ürünleri ve mobilya üretimlerinde kullanılan tehlikeli kimyasallara kısıtlama getirilerek bu ürünlerin kimyasal takiplerine başlanmıştı. Bakanlığın yaptığı çalışmalar sonucu yeni ürün kategorileri belirlendi bunlar; deterjanlar, kuvvetli asit veya baz içeren temizlik ürünleri, hava aromatize edici ürünler, havuz kimyasalları, emzik ve biberonlar ile hijyenik kağıt ürünleri.

Bu ürünlerin etkin bir şekilde denetlenerek kaçak merdiven altı üretimlerinin önlenmesi amacıyla bu ürünlerde kullanılan zehirli kimyasallara kısıtlama getirilerek denetlenecek.

Tebliğle yapılan değişiklikler şöyle;

Yüksek düzeyde Alerji yapan, nikel, tüm metal aksesuarlar, düğme, fermuar, perçin, takı ve saatler kısıtlanacak. Belirtilen ürün gruplarında ciğer ve böbrek hastalıklarına neden olan ve kanserojen etki içeren Kadmiyum kimyasalıda yasaklanacak.

Zehirli etkiye sahip organostanik bileşikler tampon, hijyenik ped, göğüs pedi ve çocuk bezlerinde yasaklanmıştır. Belirtilen kimyasalın denetimi tekstil, deri ürünleri ve eldivenlerde de yapılacaktır.

Kanserojen etki içerdiği için perflorooktan sülfanatlar, kaplanmış tekstil ürünlerinde yasaklanmıştır.

Çevreyi kirleten onil fenol ve nonil fenol etoksilatlar tekstil, deri ürünleri, kağıt ürünler ve deterjanlarda kısıtlanmıştır.

Kanserojen etki yapan civa ve arsenik bileşenlerinin kullanımı ahşap ürünlerde tamamen yasaklanmıştır.

Türkiye’de son yıllarda dermatolojik hastalıklar katlanarak artmaya başladı. Dermatologlar uyarıyor bilinçsizce kullanılan çok sayıda zararlı kimyasal ürün insanlara başta kanser olmak üzere çeşitli deri hastalıklarına neden oluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir