Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti Nerededir Vietnam Hakkında Bilgi

Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti Nerededir Vietnam Hakkında Bilgi

Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti başkenti Hanoi olan 85 milyon 789 bin 573 kişi nüfusa sahip olan ülkenin yüzölçümü 329 bin 560 kilometrekaredir.

Güneydoğu Asya’da, Hindistan’ın doğusu ve Çin’in güneyinde kalan bölgedeki Çinhindi Yarımadası’nın doğusunu kaplayan bir ülkedir. Ülke sınırları uzun dar bir bölgeyle oluşmaktadır. Kuzeyinde Çin, batısında Kamboçya ile Laos, güneyinde ve doğuda Güney Çin bulunur. Daha önce Kuzey Vietnam ve Güney Vietnam olarak iki ayrı cumhuriyete bölünmüş olan ülke, 1976’da Vietnam sosyalist Cumhuriyeti olarak birleşmiştir. Dağlık ve ormanlık bir ülkedir.

Vietnam’da Khmer, Çam, Çinli, Muong ve Thai gibi 54 ayrı etnik grup yaşamaktadır.

Vietnam 19. yüzyılda Çin-hindi olarak (Kamboçya-Laos-Vietnam) Fransa tarafından sömürgeleştirildi. Vietminh 2 Eylül 1945’te cumhuriyeti ilan etti. Bu durum Fransa ile Vietnamlı komünist lider Ho Şi Minh’i karşı karşıya getirdi. Moskova’da bağlantıları olan, Çin’den silah desteği alan ve Mao Zedong’un Kuomingtang’a karşı başarıyla yürüttüğü gerilla hareketi taktikleri bilinen Ho Şi Mingh karşısında duramayan Fransa 1954’ün Mayıs ayında teslim oldu. 1956’da seçim yapılarak tekrar birleştirilmek üzere Vietnam ikiye bölündü. Kuzeyde Ho Şi Minh’in komünist hükümeti ve güneyde Fransa’nın desteklediği Ngo Dinh Diem hükümeti kuruldu, fakat söz konusu seçim gerçekleşmedi. Saygon’daki hükümet Amerika destekli otoriter bir politika izlemekteydi. Bu güneyde tepkilerin artmasına neden oldu ve kuzeyden silah desteği alan Vietkong cephesi kurularak Amerika’nın da katıldığı iç savaş başladı.

Amerikalı askerler teknik açıdan üstün olsalar da coğrafyasını bilmedikleri bir yerde, alışkın olmadıkları gerilla taktikleri karşısında çok şansları olmuyordu. 1973’te ateşkes ilan edilse de kısa süre sonra savaş yeniden başladı. Sonunda 30 Nisan 1975’te Vietcong’un Saygon’u ele geçirmesiyle son buldu.

Vietnam temel ihracat kalemleri, karabiber, pirinç, kahve, ham petrol, deniz ürünleri, lastik, kauçuk, tekstil, kömür, ayakkabı, elektronik eşya ve bilgisayar, değerli taş ve metal, makine teçhizatı ve yedek parça, sebze, tahta ürünleri, ahşap ürünleridir. İhracat yapılan başlıca ülkeler, Amerika, Japonya, Çin, Avustralya ve Singapur’dur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir