Ftalat İçeren Ürünler Kanser Yapıyor

Ftalat İçeren Ürünler Kanser Yapıyor

Ftalat İçeren Ürünler Kanser Yapıyor

Özellikle ithal ürünler (Çin’den gelenler başta olmak üzere) ftalat içerebiliyor.

Ftalat kanserojen bir kimyasaldır. Dünyada yaygın bir şekilde kağıt ve karton, kozmetik, deterjan, şampuan, sabun ve boya üretimi gibi çok çeşitli endüstriyel sektörlerde hammadde veya yardımcı kimyasal madde olarak ftalat kullanılıyor.

Oyuncaklarda, alışveriş torbalarında, eldivenlerde, kişisel bakım ve kozmetik ürünlerinde (sabun, şampuan, oje vb.), ayakkabı malzemesinde, inşaat malzemelerinde ve tıbbi cihazlar ve malzemelerde (iv kanüller, kan torbaları, vb.), alüminyum folyölerde, deterjanlarda, kablo ve çatı izolasyonlarında ve kırtasiye ürünlerinde yaygınca kullanılmaktadır. Bu nedenle insanlara bulaşım solunum, ağız yolu ya da cilt teması ile olabilir.

Plastiğin sert ve kırılgan yapısını işlenebilir hale getirmek için endüstriyel ürünlerin içerisinde yer alır.

Serum poşetlerinin esnek olması için kullanılan ftalat insan vücuduna buradan geçer.

Kanserojen ftalatlar insan ve çevre sağlığına verdikleri olumsuz etkiler nedeniyle öncelikli kirleticiler listesi kapsamında ele alınmaktadırlar.

En az 6 çeşit ftalat sanayide kullanılmakla beraber son 20 yıldır gündemde tartışmalara yol açan ftalat tipi kanser geliştirme açısından diethylhexyl phthalate (DEHP) tipi, gelişimsel bozukluklar açısından da diisononyl phthalate (DINP) tipleridir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir