Facebook’ta Dolandırıcılık İçeren Sahte Banka Reklamlarına Dikkat

Facebook'ta Dolandırıcılık İçeren Sahte Banka Reklamlarına Dikkat

Amerikan merkezli Facebook’ta sürekli yeni dolandırıcılık tuzakları ortaya çıkıyor. Bu sefer sahte banka reklamlarıyla kullanıcılara tuzak kuruluyor.

Facebook’ta dolandırıcı sahtekarlar, çeşitli bankaların (örneğin Akbank, Halkbank, Enpara, gibi) reklamlarını taklit ederek, bankalar adına hediyeler dağıttığını, çekiliş yaptığını iddia ediyor. Dolandırıcı sahtekarlar güvenlik zaafiyeti maksimum düzeyde olan Facebook’ta çok rahat reklamlar yayınlayabiliyor.

Facebook kullanan çok sayıda kullanıcı Facebook’a güvenerek, parayı basıp sorgusuz sualsiz reklamı yayınlanan dolandırıcıların ağına düşüyor.

Tüm bilgileri ele geçiren dolandırıcılar tuzağa düşürdükleri kullanıcıları daha sonra müşteri temsilcisi gibi arayarak şifrelemede 4 basamaktan 8 basamağı çıktıklarını anlatıyorlar. Kullanıcılara banka görevlisi gibi davranarak tuzağa düşürüp dolandırıyorlar.

Dolandırıcı sahtekarların bu tuzağına düşenler tüm bilgilerini girdiklerinde cep telefonlarına ATM’ye giriş izni için şifre gönderilince işin dolandırıcılık olduğunu anlıyor ancak müşteri bilgilerini ele geçiren dolandırıcılar mobil uygulamaları kullanarak sisteme girmeye çalışıyor.

Bu tarz sahtekarlar site yönetimine şikayet edildiğinde reklamın kaldırılması haftalar sürüyor.

Kullanıcılar artık SSL sertifikası olan sitelere de güvenmemeli çünkü bu sertifikayı ücretsiz veren oluşumlar var.

Facebook’ta sürekli dolandırıcılık yapılıyor ve bu site bu konuda güvenliği sağlayamıyor. Kişilerin hesaplarını ele geçirip arkadaşlarına telefonla mesaj göndererek para çekilmesine ikna eden dolandırıcılardan, ucuz indirimli mal sattığını iddia eden dolandırıcılara kadar çok sayıda hırsız Facebook’ta cirit atıyor. Şimdi hırsızlar bir kademe daha atlayarak Facebook reklamlarıyla dolandırıcılık yapmaya başladı ve yine bunlar engellenmiyor.

Tüm bunların dışında buradan yapılan alışverişlerde devletinde çok büyük vergi kaybı ortaya çıkıyor.

Yıllardır Amerikan merkezli Facebook dolandırıcılık önleme konusunda bir adım ileri gidemedi. Hükümetin artık bir adım atıp bu siteyi, güvenlik önlemlerini sağlayana kadar süresiz engellemesi gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir