Rahatlama Teknikleri ve Yöntemleri

Rahatlama Teknikleri ve Yöntemleri

Rahatlama ve gevşeme teknikleri özellikle öfkeyle baş edebilmek için öğrenilmelidir.

Dünyanın en çok trafiğine sahip ülkelerden birinde yapıyoruz. Trafikte çok öfkelendiğinizde derin nefesler alıp vermeli ve burundan nefes alarak 4’e kadar içinizden saymalısınız. Aynı şekilde ağızdan nefes verilirken 8’e kadar sayarak öfkenizi kontrol edebilirsiniz.

Rahatlama herkes için farklıdır bu nedenle tek bir doğru gevşeme yöntemi yoktur. En ideal rahatlama yöntemini kişi kendisine göre bulması gerekiyor.

İnsanlar genellikle spor yaparak, deniz kıyısında oturarak, duş alarak ya da müzik dinleyerek rahatlar.

Gerginlik en çok ellerde hissedilir. Omuzlar bir diğer en fazla gerilen bölgelerdir.

Birkaç rahatlama yöntemi;
Rahat edilebilecek bir yere oturup ayak tabanları yere tam değecek şekilde basılmalı.

İlk önce parmaklar açılabildiği kadar gerilir. İki elin avuç içinin kasılması iyice hissedilmeli. Sonra her iki el kucak içine ya da yanlara bırakılmalı. Böylece eller gevşeyecek.

Dik durarak omuzlar aşağıya doğru çekilmeli. Kollar ve boyundaki gerginlik hissedilmeli. Birkaç saniye durup omuzlar doğal haline getirilmeli. Bunu yaparken kambur olmamaya özen gösterilmeli.

Kafa ağırlığını hafifletme boyun kaslarını rahatlatır. Çok kitap okuyan ya da masa başı iş yapanlar başını geriye doğru atarak geride ve yukarıda görülebilecek en uzak noktaya bir süre bakmalı. Sonrasında baş yavaşça dik durumuna geri getirilmeli. Başı öne doğru iş yapmayanlar ise başını eğebildiği kadar öne eğip başını dümdüz aşağıya sarkıtıp bir süre tuttuktan sonra yavaşça kaldırmalı.

Burundan yavaş ve derin nefes alınmalı. Nefesi birkaç saniye tutarak geçmişle alakalı yaşanan tüm kaygı ve stres düşünülmeli, nefes verirken bu stresin vücuttan dışarı çıktığı hayal edilmeli. Aynı uygulama ikinci kez yapılırken şimdiki kaygılar 3. kez yapılırken gelecekle ilgili kaygılar düşünülerek tekrarlanmalı.

Rahatsız edici düşünceler bir tuşa basar gibi durdurulmalı. Hiçbir sıkıntının yaşanmadığı hoş bir anının olduğu detaylar hayal edilerek yavaşça günümüze geri dönün. Gergin anlarda bu duygular kişiyi gevşetir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir