Kanserojen Eşarp Ürünlerine Dikkat

Kanserojen Eşarp Ürünlerine Dikkat
Kanserojen Eşarp Ürünlerine Dikkat

Türkiye için eşarp çok eski ve köklü bir üründür. Özellikle Müslüman kadınların kafa, boyun ve yaka kısımlarını örtmede kullandıkları bir ürünüdür. Genellikle kare şeklinde üretilir ve farklı renkleri mevcuttur. Çeyiz sandıklarında mutlaka bulunur. Avrupa ülkelerinden, Hindistan’a kadar neredeyse her coğrafyada eşarp kullanılır.

Eşarp satın alırken kumaşı ipek ya da pamuk olan ürünler tercih edilmelidir. Piyasada ucuz fiyatlarda bolca Polyester eşarp bulunmaktadır.

Kanserojen bir ürün olan Polyester 1940 yılında İngiltere’de icat edildi. Polyester, naylon ve plastikten elde edilir. Polyester sağlık açısından en tehlikeli kumaşlardan biridir. Polyester, akrilik, rayon, asetat, naylon, şeffaf mika(pvc) ve leke tutmaz/buruşmaz kumaşlar insan sağlığına en zararlı olan kumaşların başında geliyor ama ucuz hammadde oldukları için sıklıkla kullanılıyorlar.

İpek ve ipek ürünleri konusunda dünyanın ipek merkezi Çin’dir. Çin’den dünyaya ipek ürünler yayılır ancak sadece ipek eşarp üretiminde Türkiye dünya lideridir. Çin menşeli ipek ipliği ucuz olduğu için fular, şal, eşarp vb. ürünlerde kullanılmaktadır. Çin’den son 5 yılda Türkiye’ye yaklaşık 260 ton iplik ithal edilmiştir.

2009-2013 yılları arasında ithal edilen ipek ipliğinin yüzde 70’i Çin’den gerçekleşirken geri kalanı sırasıyla Özbekistan, İtalya, Hindistan ve Brezilyadır.

Çin’den sonra en büyük ikinci ipek ihracatçısı Özbekistan’da Özbekistan ipliği, Çin ipliğinden daha ucuz olup, A3 kalite 40/44 denye ham ipek ipliğinin fiyatı 2012 yılında ortalama 35 dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. Türkiye piyasasını en çok etkileyen Özbek ipliğidir, fiyatının düşük olması özellikle halı dokumacılığında tercih edilmesine yol açmaktadır.

Bugüne kadar kalitesi ile ön planda olan ancak son yıllarda üretimi önemli ölçüde azalan Brezilya ipliği ise Çin ipliğinden daha pahalıdır.

Eşarbın model ve renk çeşitliliği çok fazlayken Türkiye’de boyut olarak farklı ebatlarda bulunması neredeyse imkansızdır. Standart ölçü olarak 90×90 cm belirlenmiştir. Sadece yurt dışında 80×80 cm veya 75×75 cm ölçülerinde bir eşarp bulunmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir