Türkiye’nin Kredi Notu Düşürülürse Neler Olur

Türkiye'nin Kredi Notu Düşürülürse Neler Olur

Türkiye’nin Kredi Notu Düşürülürse Neler Olur?

Eğer bir kredinin derecelendirme notu düşerse risk primi artacak, bunun sonucunda da banka açısından bu kredinin bugünkü değeri düşecektir.

Kredi derecelendirme kuruluşları, Türkiye’deki firmaları ve ülkeleri değerlendirmeye tabi tutmakta. Ülkelere borç vermek isteyen yabancı yatırımcılar, ülkelerin kredi değerliliğine göre önerilen faizleri değerlendirmeye almakta. Bu kredi değerlendirmeleri Amerikan kredi derecelendirme kuruluşlarının verdiği derecelendirme puanlarıyla belirlenmektedir.

Kredi değerliliği düşük olan ülkelerin borçlanmalarının maliyeti daha yüksek olmaktadır.

Dış finansman açığı yüksek olan Türkiye ekonomisinin ihtiyaç duyduğu yabancı kurumsal fonların bir bölümüne, üç kredi derecelendirme kuruluşunun en az ikisi yatırım yapılabilir notu vermezse yabancı ülke yatırımcıları Türkiye’de yatırımları değerlendirmiyor.

Finansal piyasalarda yaşanan kurumsal ve işlevsel yenilikler bankacılıktaki belirsizlikleri arttırarak daha riskli ortamlar oluşturmakta bu da ekonomiyi etkilemektedir.

AB’nin siyasi ve ekonomik oluşumu sonrası Avronun değer kazanması ve Amerika’nın savaş ve bütçe açıkları dolayısıyla dolarının değer kaybetmesi, Arjantin, Brezilya, Rusya ve Türkiye ekonomilerinde meydana gelen sorunlar bölgesel ekonomik gelişmelerin ve de özellikle bankacılık sektöründeki gelişmelerin nasıl global bir hal aldığını göstermektedir.

Türkiye’de, güçlü ekonomiye sahip ülkelere benzer önlemlerin alınmaması, finansal araçların ve yatırım araçlarının çeşitliliğinin az olması, piyasaların hacimsiz olması ve etkin bir biçimde çalışmaması ve de Türkiye’de türev piyasalarının henüz kurulma aşamasında olması, bankacılık sektörünün sağlam bir yapıya sahip olmamasına ve her an risklere açık olmasına neden olmaktadır.

Bir ülkenin yatırım yapılabilir ülke kabul edilmesi için en az 2 uluslararası reyting kuruluşundan yatırım yapılabilir notu alması gerekiyor.

Derecelendirme kuruluşunun NRSROs (Nationally Recognized Statistical Rating Organizations) olması gerekiyor.

Bir derecelendirme kuruluşunun uluslararası olmasının koşulu ise ABD’de Securities and Exchange Commission (SEC) tarafından o kuruluşun NRSROs olarak kabul edilmesidir. Şu anda SEC tarafından NRSROs olarak kabul edilen 10 tane kuruluş vardır. Bu kuruluşlar; AMB, DBRS, EJR, Fitch, HR, JCR, KBRA, Moody’s, Morningstar ve S&P

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir