Finlandiya’da Birim İşgücü Maliyetleri Düştü

Finlandiya’da ki birim işgücü maliyetleri düşmekte. Sebep olarak Rekabet Paktı Anlaşması gösteriliyor. Bu anlaşma, kesintilerini ve uzatılmış çalışma saatlerini öngörüyor. Pakt ile Finlandiya ve benzer AB ülkeleri arasındaki işçilik maliyetlerini daraltma hedefi güdüldü.

Alman, birim işgücü maliyetlerinin 2016-2018 yılları arasında yüzde1,8 oranında yükseleceği tahmin edilirken, Finlandiya’da ise yüzde 0,3 oranında azalması bekleniyor.Hükümet, bu durumun Finlandiya ihracatını daha ucuzlatmasını ve ekonomiyi canlandırmaya yardımcı olmasını umuyor.Diğer yandan bazı ekonomistler, söz konusu pakt sözleşmesinin, Finlandiya’da özellikle zayıf olan üreticilik, yönetim ve satış yeterliliğinden daha çok işçi ücretlerine yoğunlaştığını belirterek kritik ediyorlar.

Bir çok meslek grup arasında yapılan ülkedeki saatlik ücret seviyelerinin yıllık değerlendirmesi çalışmasında, en yüksek saatlik ücreti 2016 yılında 21,5 avroluk saat başı ücret olarak yük boşaltma işçilerinin aldığı belirtildi.

Kadınlar ve erkekler arasındaki saatlik ücret ödeme farkının ise biraz düşüş gösterdiği, 2016 yılında erkeklerin saat başı ortalama 16,49 avro kazandığı, kadınların saatlik ortalama ücretlerinin de 13,49 avro olduğu açıklandı.

2010-2016 yılları arasındaki düzenli kazanç endeksine göre, özel sektör tarafından Finlandiya’da verilen saat başı ücretler yüzde 10 oranında arttı. Ofisleri temizliyenler yüzde18’lik artış ile en yüksek artışa sahip oldular.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir