Karakalem Çizime Başlarken

Karakalem Çizime Başlarken
Karakalem çiziminde kurşun kalemin tutulması, çizim tahtası ile çalışılması ve kağıt kullanımı önem taşımaktadır. Bu nedenle çalışmaya başlamadan önce bu konular hakkındaki bilgileri edinmek gerekmektedir.

* Kurşun kalemin tutulması: Çizim yaparken kurşun kalemi normal kalem gibi değil fırça veya uç (çubuk ) gibi tutmayı deneyin ( üsteki resimde gösterildiği gibi ).Tutarken elinizi çok sıkmayın ve kasmayın .Rahat ve serbest bir tutuşla hem kağıt üzerinde daha iyi çizgiler çizersiniz hem de eliniz veya kolunuzda kasılma olmaz. Tutuşunuz serbest olsun ve tutuşunuzu değiştirmekten korkmayın. Yazının başındaki resimde doğru ve yanlış kalem tutulması örnekleri verilmiştir.

* Çizim tahtasıyla veya ressam sehpasıyla çalışılması: Çizim yapmak için en iyi yöntem ayakta durmaktır ve ressam sehpası ( şovalye ) kullanmaktır. Gövdeniz ve çizim alanınız arasında yeterli mesafe olmalıdır. Bu sayede kolunuzu, bileğinizi ve elinizi daha rahat hareket ettirebilir ve yaptınız iş hakkında daha net bir bakışa sahip olursunuz. Sık sık geriye doğru çekilerek çiziminizin uzaktan görünümünü inceleyebilirsiniz.

Resim şovalyesi

Resim sehpanız (  şövalyeniz ) yoksa arka kısmından desteklenen bir çizim tahtası kullanabilirsiniz.  Bu durumda kurşun kalemi omuz yüksekliğinde tutmanız ve çizim alanını net bir şekilde görmeniz gerekir.
* Kağıt kullanımı: İlk denemelerinizde mümkün olabildiği ölçüde büyük desenler yapmayı deneyin. Nesneler veya  figürler kağıdınızın üzerinde en büyük alanı kaplamalıdır.  Ne kadar büyük çizerseniz düzeltmesi o kadar kolay olur. Bunun için A4 boy  kroki defteri veya A2 boy kağıt kullanabilirsiniz. Unutmayın, kullandığınız kağıt boyu ne olursa olsun, çizdiğiniz figürler veya nesneler en büyük alanı kaplamalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir