İnternetten Faturasız Sahte Ürün Gönderen Satıcılar İade Kabul Etmiyorsa Nereye Şikayet Edilir

İnternetten Faturasız Sahte Ürün Gönderen Satıcılar İade Kabul Etmiyor Nereye Şikayet Edilir

İnternet üzerinden satıcılardan komisyon alarak alıcılara aracılık eden bazı siteler üzerinden çok sayıda satış yapan bazı satıcılar, satışa koydukları ürün yerine farklı markalarda sahte Çin malı ürünleri gönderiyor. Tüketici bunu fark edip ürünü geri iade etmek istediğinde ise satıcı iade işlemini iptal ediyor ve geri gönderilen kargoyu almayarak tüketiciyi bir kez daha mağdur durumda bırakıyor.

Bir yasal düzenleme olmadığı için bazı dolandırıcı satıcılar boşluktan faydalanıyor. Orijinal ürün fotoğrafını platformlara koyarak sahte Çin malı ürünü gönderdikten sonra tüketici bu ürünün sahte olduğunu anlayıp iade için kargoyla ürünü geri gönderdiğinde, satıcı ürünün iadesini kabul etmiyor ve Çin malı sahte ürün tekrar, bu sefer kargo ücretini de tüketici ödeyecek şekilde tüketiciye kargo firması geri getiriyor.

İnternet aracılığıyla işletmeden tüketiciye satış hizmeti sağlayan açık pazar e-ticaret platformları üzerinden satış yapan bazı satıcılar tüketicileri kandırıp zarara uğratıyor. Satıcılardan komisyon alan bu platformlar ise satıcının yanında yer alıp tüketicinin mağdur olmasını sağlıyor.

Bir diğer önemli sorun ise orijinal ürün yerine sahte Çin malı gönderen satıcının fatura göndermemesi.

İnternet üzerindeki alışveriş siteleri ve bu siteler üzerinden satış yapan satıcılar, tüketicinin korunması hakkındaki kanunun 9/A bendinde yer alan mesafeli sözleşmeye dayanarak satış yapmak zorundadır.

Satıcılar sahtekarlık yapmaya kalkarsa tüketiciler tarafından ücretsiz olarak internet üzerinden hukuki işlem başlatılabilir. Belli bir ücretin altındaki şikayetlere tüketici hakem heyetleri, daha yüksek tutarlı şikayetlere ise tüketici mahkemesi bakıyor.

Detaylı bilgi için tuketiciakademisi.gov.tr adresine bakınız.

Bu mahkemelere internet üzerinden başvuruda bulunmak için:
tuketici.gtb.gov.tr/tuketici-sikayetleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir