Tübitak Endüstri 4.0 Sanayi Devrimine Hazır

Endüstri 4.0’a yönelik, var olan 3 TÜBİTAK TEYDEB çağrı programı yanında, gelecekte 5 yeni çağrıya daha çıkılacak.

Bakan Işık, Endüstri 4.0’e yönelik TÜBİTAK, TEYDEB çağrılarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

2015 yılında, ölçüm sonucunda otomatik raporlama ve gerçek zamanlı üretim prosesiyle iyileştirme sağlayan yazılım ve donanımların geliştirilmesini hedefleyen Gerçek Zamanlı Ölçüm Sistemleri programına 37, Sektörel Robotik Uygulamalar İnşaat ve Madencilik Sektörü programına 6, Endüstriyel Robotlar çağrısına ise 16 başvuru alındı ve değerlendirme süreci başladı.

Fabrika Otomasyon Teknolojileri-Güvenli İmalat Hatları çağrısı ile üretim hatlarında çok amaçlı, işçi-makine-robot etkileşiminin standartlara uygun olarak sağlandığı otomasyon sistemlerinin geliştirilmesi hedefleniyor.

İmalat Teknolojileri-Esnek ve Akıllı İmalat Sistemleri programı ile de pazar taleplerine göre farklı ürünlerin üretimi için kullanılabilecek, maliyet etkin, esnek ve otomatik olarak yeniden yapılandırılabilir makineler ve ekipmanlarla imalat sistemlerinin geliştirilmesi amaçlanıyor.

Fabrika Otomasyon Teknolojileri-Akıllı Depolama ve Taşıma Sistemleri programı ile fabrikalarda depolama ve taşıma bölümlerinde, verimliliği artırmaya yönelik kullanılmak üzere Otomatik Yönlendirmeli Araçların ve akıllı otomatik depolama/taşıma sistemlerinin geliştirilmesi hedefleniyor. Robotik ve Mekatronik-insansı Robotlar çağrımız ile de imalat, inşaat, tarım, sağlık, taşımacılık sektörlerinde kullanılmak üzere hizmet robotlarının prototiplerini geliştirmeyi amaçlıyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir