Linet Menaşi kimdir

15. yüzyıl boyunca İspanya’dan baskılar nedeniyle 100 bin Yahudi kaçtı bunların çoğu Osmanlı İmparatorluğu topraklarında yer alan Selanik, Safed, İstanbul ve İzmir kentlerine yerleşti. Türkiye’deki Yahudilerin yüzde 90’ı Sefarad Yahudisi.

Linet Menaşi ailesi de Türkiye’ye yerleşen Yahudilerden.

Türk Sanat Müziği şarkıcılarından Leya Bonana’nın kızı olan Linet, annesinin 70’li yıllarda İsrail’e geçmesiyle 1975 yılında İsrail’de dünyaya geldi. Ortadoğu ve İsrail’de Türk şarkıcı olarak anılan, Türkiye’de İsrail asıllı olarak bilinen Linet’in anadili İbranice ve bunun dışında Türkçe, İngilizce, Fransızca, Yunanca, Arapça ve İspanyolca olmak üzere altı dilde şarkı söyleyebiliyor.

Türkiye’de Orhan Gencebay ile tanıştı daha sonra 3 ay kısa dönem İsrail’de askerlik yaptıktan sonra Türkiye’de Gencebay’ın şarkılarından oluşan bir albüm yayınladı. Bu albümle iki Altın Plak kazandı.

Türkiye’ye gelmeden önce İsrail’de müzik yapıyordu. 1993 yılında henüz 18 yaşındayken İsrail’i Eurovision’da temsil etmek için İsrail’in Ulusal Finaline Aniana adlı şarkısıyla katılarak 12 şarkı içinden 10. olarak temsil hakkı kazanamamıştır.

Linet, 1995 yılında Türkiye’ye gelmiş ve ülkemizde müzik yapmaya başlamıştır.

1995 yılında Linet, 1997 yılında Linet’in Müzik Kutusu ve 1999 yılında da Linet adlı 3. stüdyo albümünü müzikseverlerin beğenisine sundu.

1999 yılında Türkiye’den uzaklaşarak İngiltere, Fransa, Yunanistan, Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya gibi ülkelerde performanslar sergileyen Linet, 2003 yılında İsrail’de Different Woman adlı bir stüdyo albümüne imza attı.

2006 yılında Türkiye’ye kesin dönüş yapma kararı alan ve çeşitli mekanlarda sahne alarak ismini yeniden müzik dünyasında duyurmaya başlayan Linet, 2009 yılında Paylaşmak İstiyorum adlı 5. stüdyo albümünü piyasaya sürdü.

Linet yaptığı açıklamada; “Gerçekten bir kardeş kavgasındayız; tüm dünyada kaos yaşanıyor. Gizli odalarda bizi kukla gibi birbirimize düşürüyorlar. Üçüncü dünya savaşı çıkarmaya çalışıyorlar. Artık tufaya düşmeyelim. Bana Neden Türkiye’de yaşıyorsun? diyorlar. Ben bu ülkenin vatandaşıyım. Kendimi hiç olmadığım kadar güvende hissediyorum. Bizim bu topraklarda yaşama sebebimiz, Osmanlı ve Atatürk’tür. Bu, düşman kavgasına dönüşemez çünkü başlangıcımız dostluk üzerine” demişti.

Linet ayrıca dünyaca ünlü şarkıcı Beyonce ile çok yakın arkadaş olduğunu açıkladı.

Albümleri
Türkiye’de Çıkardığı Albümler:
1995 Linet
1997 Linet’in müzik kutusu
1999 Ölümsüz Aşk
2009 Paylaşmak istiyorum
2011 Kalbimin Sahibi Sen
2012 Yorum Farkı
2015 Yorum Farkı II

İsrail’de Çıkardığı Albümler:
Birlikte Söyleyelim
Para Para
Hayatın Çiçeği, Anne
Et Libi Koveş
Different Woman
Layla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir