Suriyeli Sığınmacıların En Büyük Sorunu Kış Şartları

Suriyeli Sığınmacıların En Büyük Sorunu Kış Şartları

Türk ve uluslararası yardım kuruluşları bu büyük göç dalgasının ihtiyaçlarını giderebilmek için çok çalışsa da havalar soğudukça mültecilerin temel ihtiyaçları artıyor ve bu ihtiyaçların karşılanması aciliyet kazanıyor.

Bu hafta UNICEF ve Türk Kızılayı işbirliğiyle, anne ve çocuklara yönelik kış yardımları başlatılarak bebek temizlik setleri (bebek bezleri, pişik kremleri) ve termal iç giyim malzemeleri dağıtıldı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi kampında yaşayan 6 bin mülteciye AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) tarafından bakım ve destek sağlanıyor. Başta 3 bin mülteciye ev sahipliği yapan YIBO kampında (kampa dönüştürülmüş okul binasında) yaşayan mülteci sayısı, artan mültecilere sığınak sağlamak amacıyla okul çevresine yaklaşık 180 çadırın kurulmasından sonra, iki katına çıkmış.

YIBO kampı yakınında 32 bin kişilik yeni bir kamp inşa edilmekte olup bu kampın 2 ay içinde faaliyete geçmesi planlanıyor. Sığınmacılar, yeni kampta çadırlar yerine prefabrik evlere yerleştirilecek.

Suriye sınırı Kobani’den 15 km uzaklıktaki Onbirnisan köyüne sığınan 23 yaşındaki Berevan Bozi, 45 gün önce, kızı Berfin daha 13 günlükken kızıyla çatışmalardan kaçıp Türkiye’ye geldi. Kış yaklaştıkça kızını sıcak tutmakta güçlük çekiyor. Berevan, Eylül’den bu yana Kobani sınırını geçen yaklaşık 200 bin mülteciden sadece bir tanesi. Türkiye’ye gelen mültecilerin büyük bir bölümünü kadınlar ve çocuklar oluşturuyor.

Berevan şöyle diyor; “Havalar iyice soğudu. Bebeğimi sıcak tutacak giysiler lazım. Büyük çocuklar için bize termal iç çamaşırları verdiler, fakat bebeklerimiz için daha fazlasına ihtiyacımız var.”

225 Suriyeli akrabalarıyla kalırken diğer mülteciler metruk binaları mesken tutmuş durumda.

Hidan Ahmad ve 8 aylık ikizleri Jumana ve Joanna da onları sıcak tutacak herhangi bir şeyden mahrum ve Hidan önümüzdeki aylarda çocuklarını nasıl ısıtacağı konusunda endişeli. “Havalar soğudu bizi ısıtacak şeylere ihtiyacımız var” diyor.

Çocuklara giysi lazım, diyor Rabia. Ayrıca çamaşır yıkamasını kolaylaştıracak leğenlere ihtiyaç duyuluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir