Antarktika’da Pekçok Ülke Hak İddia Ederken Üs Kurma Çalışmalarına Başlayan Türkiye’nin Hakkı Yok

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram ÖZTÜRK, 2014 yılından beri defalarca Antarktika’ya giderek bilimsel çalışmalar yapıyor ve Antarktika’da bir Türkiye Üssü kurmak için büyük çaba harcıyor.

Antarktika, 1959 yılında, 12 ülkenin imzasıyla barış ve bilime adanan, askeri ve ticari hiçbir tesisin kurulmasının mümkün olmadığı, uzun bir süre ilgi çekmeyen, son yıllarda bilimsel araştırmalar için giderek daha önemli hale gelen bir ülke.

Prof. Dr. Bayram ÖZTÜRK şunları ifade etti:
Antarktika dediğiniz yer, Türkiye’nin 15 kat büyüklüğünde, bir ucundan bir ucuna uçakla en iyi ihtimalle 13 saat yolculukla ulaşabileceğiniz büyük bir alandır. Yapılan antlaşmayla 2048’e kadar güvenli bölge ilan edilen bu geniş alanda, birçok ülke çeşitli bahanelerle doğrudan olmasa da dolaylı yollarla hak iddia etmektedir. Biz ise bilimsel çalışmalar ve gelecekte ticari olarak da büyük öneme sahip olacak Antarktika konusunda, yolun henüz başındayız. Antarktika’da masadayız ancak şu an yemek yeme hakkımız yok. Şu an birçok ülkede Antarktika ile ilgili 3000’in üzerinde kitap yazılmaktadır, Ülkemizde ise bu sayı 20-30 seviyelerindedir. Bu sayının artması gerekmektedir. Bilimsel araştırmalar yapmadan, projeler yapmadan, makaleler ve kitaplar yazmadan Antarktika üzerinde üs kurmak, hak iddia etmek zordur. Son yıllarda Devletimiz Antarktika’ya büyük önem veriyor ve orada bir Üs kurmak için çalışmalar başlamış durumda. Biz bu konuda çalışmalar yapmayı ve farkındalık oluşturmayı tavsiye ediyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir