Dünyanın En Çok Ceviz Üreten Ülkesi Çin Ardından İran ve Amerika Geliyor

Dünyanın En Çok Ceviz Üreten Ülkesi Çin Ardından İran ve Amerika Geliyor

Dünyanın En Çok Ceviz Üreten Ülkesi Çin Ardından İran ve Amerika Geliyor

Besin değeri çok yüksek olan Cevizin ağacının kerestesi mobilya sanayi için değerli bir ham maddedir. Ceviz ağaçlarının ekonomik ömrü 100 yıldan fazladır. Kuvvetli gelişen kökleri sayesinde yamaçlarda toprak kaymasını yani erozyonu önlerken, dere kenarlarında ise sel baskınlarını önler.

Türkiye’de sıklıkla dere ve sel taşkınları olmasına rağmen bu bölgelerde ceviz ağacı yetiştirmek insanların aklına gelmemektedir.

Türkiye’de ceviz yetiştiriciliği çok eski zamanlardan itibaren genellikle tohumla yapılmakta ancak son yıllarda aşılı fidanlarla ceviz üretimine ağırlık verilmiş durumda.

Ceviz tohumunun dikilme zamanı sonbahar aylarıdır ancak tüplü Ceviz fidanları her mevsim dikilebilir. Bodur cevizler balkonlarda yetiştirilebilir.

Dünyada en çok ceviz yetiştiren ülke Çin’dir, sonra sırasıyla İran, Amerika ve Türkiye gelmektedir.

Hem yerli hem de yabancı menşeili dikilen ceviz fidanları, bahar aylarında erken çiçek açtığı için donmaktadır. Bu tür bölgelerde ilkbahar geç donlarının fazla olması nedeniyle geç çiçek açan ceviz fidanları öneriliyor bunlar:

YAVUZ -1 (KR -2) : Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetişir. Özellikle geç donların görüldüğü yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir.

GÜLTEKİN -1 (KR -1) : Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetişir.

TOKAT-1 (60 TU-1) : Dik, yayvan bir taç gelişmesi gösterir. Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetişir.

ŞEBİN: Kıyı bölgeleri hariç, ceviz yetişen tüm yörelerde yetişir. Özellikle geç donların görüldüğü yerlere tavsiye edilir.

BİLECİK: Kıyı bölgeler hariç, tüm bölgelerde yetiştirilir. Özellikle geç donların görüldüğü yörelere tavsiye edilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir