Alışveriş Siteleri Para İadesi Yapmazsa Nereye Şikayet Edilir

Alışveriş Siteleri Para İadesi Yapmazsa Nereye Şikayet Edilir

İnternet üzerinden alışveriş yapan kullanıcıların en sık karşılaştıkları problemlerin başında, satış iptallerinde kredi kartlarına para iadesinin yapılmaması sorunudur.

Sanal alışveriş e-ticaret siteleri, tüketicinin korunması hakkındaki kanunun 9/A bendinde yer alan mesafeli sözleşmeye dayanarak satış yapmaktadır ve en fazla 10 gün içinde para iadesi yapmak zorundadır.

Bu süre zarfında bedel iadesi yapmayan ya da yaptığını söylemesine rağmen kredi kartına para iadesi gerçekleşmeyen tüketiciler öncelikle kredi kartına ait bankaya yazılı olarak ters ibraz (chargeback) başvurusu yapmalıdır. Tüm dünyada tüm bankalarda geçerli Chargeback kuralları Visa ve Mastercard tarafından eklenen bir sistemdir.

Bankalarla sistemlerini kullanan satıcılar arasındaki anlaşmalara göre, kredi kartı sahibinden itiraz geldiğinde satıcı malın teslim edildiğini ispatlamak zorundadır. Bunu yapamadığı anda banka satıcıya ödenen ücreti iptal etmektedir.

Hukuki işlem başlatmak isteyen tüketiciler belli bir ücretin altındaki şikayetleri tüketici hakem heyetlerine daha yüksek tutarlı şikayetler için tüketici mahkemesine başvurmalıdır. Bu tür davalar her türlü harçtan muaftır.

Ayrıca bu mahkemelere internet üzerinden başvuruda bulunabiliyor:
www.turkiye.gov.tr/tuketici-sikayeti-uygulamasi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir