Türkiye’deki Çölleşme Durumu

Türkiye'deki Çölleşme Durumu

Kuraklık, erozyon, toprağın bozunumu ve çölleşme sonucu kaybedilen toprak, ortak geleceğin tehlikeye girmesi demek. Arap ülkelerinin Katar’a uyguladığı ambargo sonrası tüm gıdalarını yurt dışından ithal eden Katar’ın zengin bir ülke olmasına rağmen aç kalacak duruma geldiği, çok fazla paranın ve betonun hiçbir işe yaramadığı iyice ortaya çıktı.

Yaşamın devamı için zorunlu olan toprak ve su gibi doğal kaynakların korunması ve amacına uygun kullanılması son derece önemli.

İnsanları besleyen gıdalar, kıyafetler, evler, yani hayatı sürdürmek için gerekli olan her şey topraktan geliyor, toprak insanlara hayat veriyor, bu nedenle toprağı korumak gerekiyor.

Öncelikle toprağın ve arazi bozunumunun engellenmesinin önemini anlamak gerekiyor. Arazi bozunumu ve toprak kaybının insanlar da dahil tüm canlıların ve gezegenin yaşamına etkisi bulunuyor. İnsanlar toprağı sonu olmayan bir varlık olarak görmemeli.

Türkiye’de ve dünya çapında toprağın sürdürülebilir kalkınma için önemi yıllarca göz ardı edildi. Oysa kalkınmanın beraberinde getirdiği sorunların çözülmesinde toprak en önemli unsurların başında geliyor.

Tüketim alışkanlıklarında yapılacak küçük değişiklikler toprağı korumada büyük bir önem kazandıracak.

Örneğin; 1 litre süt üretimi için 1,5 metrekare toprak, bir otomobilin üretimi için 150 metrekare toprak ve bir dizüstü bilgisayar için 10 metrekare toprak yok oluyor.

Fazla tüketim sebebiyle ülkelerin kendi toprakları tüketim ihtiyaçları için yeterli gelmiyor. Bu durum ülkelerin ithal ürünler kullanmasına yol açıyor. Bir ülkenin başka bir ülkeden ürün ithal etmesi aynı zamanda diğer ülkenin topraklarının ithal edilmesi ve daha fazla tükenmesi anlamına geliyor. Bu durum ülkelerin bir çeşit toprak borcuna girmesine yol açarken, küresel ve uluslararası seviyelerde sosyal ve politik sorunlar oluşturuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir