Giysi ve Eşyalardaki Polyester Tehlikesi

Giysi ve Eşyalardaki Polyester Tehlikesi

Polyester, Naylon, akrilik malzemelerinden üretilen kumaşlar insan sağlığı açısından zararlı olan kumaşlardır. Petrolün bir yan ürünü olan polietilenteraftalat’tan, eriyikten elyaf çekme yöntemi ile üretilen sentetik elyaftır.

Polyester (PES) günümüzde kıyafetler dışında, stor perdeler, mobilya ve koltuk takımları, nevresimler, otomobil döşemeleri gibi ürünlerde de sıklıkla kullanılmaktadır.

Yapılan araştırmalar sentetik ve yeni teknoloji ürünü kumaşlardan uzak durulması gerektiğini; geleneksel, kumaşların tercih edilmesi gerektiğini gözler önüne seriyor.

Bir giysiyi ya da tekstil ürününü satın almadan önce mutlaka üzerindeki etikette yazan kumaşın türüne bakın. Polyester, Akrilik, Naylon gibi doğal olmayan petrolden üretilen sentetik zararlı kumaşların yüzde 100’ü kullanılarak veya belli bir yüzdesi kullanılarak üretildiği etiketinde yazmaktadır.

Pamuk (cotton), yün (wool), ipek (silk), keten (linen) gibi doğal materyallerden yapılmış giysi ve tekstil ürünleri tercih edilmelidir.

Polyester İngiltere’de Terylene, Amerika’da Dacron diye adlandırılmıştır. Türkiye’de perilen gibi adlarla piyasada bulunan polyester lifleridir.

Günümüzde tekstil alanında kullanılan üç ayrı türde polyester bulunmaktadır.
PET (polietilen – teraftalat) lifleri
PCDT (poli – siklohegzilen – dimetilen – teraftalat) lifleri
PET polyesterlerinin dönüşümüyle üretilen dönüşümlü polyester lifleri

Polyester, satın alabileceğiniz en tehlikeli kumaştır. Polyester ve naylon plastikten üretilir. Derinin hava almasını engeller. Polyester ve naylon kumaşlar gribal enfeksiyonlara davetiye çıkarır, çeşitli cilt hastalıklarına ve kadın hastalıklarına neden olabilir. Hayvanlarda yapılan bir araştırmada, polyester iç çamaşırlarının sperm sayısı ve hareketliliğinde düşüşlere neden olduğu görüldü. Hamile köpeklere yüzde 100 polyester kıyafetler giydirildi. Köpeklerin ikisinde ilk ay aşırı elektrostatik enerji artışı gerçekleştiği için ani düşük yaptı. Polyester genel olarak tüm polietilen tereftalat ve polikarbonat içeren sentetik polyesterlere ait geniş bir bölümü belirtir. PET, termoplastik polyesterlerin en önemlilerinden biridir.

FLEECE-POLAR-POLARTEC: %100 Polyester sentetik bir kumaştır.
MİCRO-LİTE: %100 hafif polyester microfiberden yapılmıştır.
SYMPATEX: Polyesterden yapılmıştır.

Kimyasal işlem görmüş doğal veya sentetik her türlü kumaş, cilt yoluyla vücudunuza nüfuz ediyor. Özellikle parlak renkli, plastik baskılı kıyafetler sadece yetişkinlerin değil çocukların da sağlığını bozuyor.

Sadece kumaş değil giysilerde kullanılan düğmelerde de tehlike var. İçeriğinde polyester, plastik, naylon bulunan ve normalden çok fitalat kullanılan düğmelerin kanser riskini artırdığı bildirildi.

İşletmelerin uluslararası standartlara uygun şekilde denetlenmesi ve sağlık sertifikalarına sahip olması gerekiyor. Tekstil sektöründe tüm ham ve ara maddelerin işlenme aşamalarında zararlı kimyasalların kullanılmadığını içeren, dünya çapında 40 ülke tarafından kabul gören ve uygulanan Oeko Tex 100 Standardı’na uygun üretimlerin sağlık açısından önemi çok büyük.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir