Türklerin Yaşadığı Bölgelerde İran Türkçe Yasağıyla Asimilasyon Politikası Yürütüyor

Türklerin Yaşadığı Bölgelerde İran Türkçe Yasağıyla Asimilasyon Politikası YürütüyorTürklerin Yaşadığı Bölgelerde İran Türkçe Yasağıyla Asimilasyon Politikası Yürütüyor

İran yönetimi Türklerin yaşadığı bölgelerde Türkçe’nin resmi yerlerde kullanılmasını yasaklayarak yoğun bir asimilasyon politikası yürütmekte. Özellikle okullarda, Türk kültürüyle ilgili gönüllü kültürel aktivite projeleri okul idarecileri tarafından engellenmekte. Türkçe şiir kitapları taşıyan ortaokul ve lise öğrencileri okul yöneticileri tarafından İran İstihbarat Bakanlığı’na şikayet edilmekte.

İran’da siyasi hareket haline gelen Güney Azerbaycan Milli Hareketi, son 80 yıl içinde İran’da, Türklerin yönetimden uzaklaştırılıp Türk etniğine mensup bireylerin Farslılaştırılmasına itiraz ederek çeşitli siyasi, toplumsal ve kültürel isteklerde bulunmakta.

Güney Azerbaycan Milli Hareketi’nin ve İran’ın merkezinde ve kuzey doğusunda yaşayan Türklerin mücadele yöntemine baktığımızda, silahtan uzak durularak amaca ulaşmalarına engel olmak için yapılan her tür şiddeti kınadıklarını ve sivil itaatsizlik yöntemlerinin bu hareketin temel ilkelerinden biri olduğu görülmekte.

Güney Azerbaycan Milli Hareketi mensupları dönem dönem toplumsal hareketlerle varlıklarını gösterip çeşitli faaliyetlere imza atıyor.

2016-2017 öğretim yılı başlamasıyla İran’da yaşayan Türkler özellikle okul öğrencileri sosyal şebekeler aracılığıyla Ana Dilim Türkçedir kampanyasını başlattı. Güney Azerbaycan ve İran Türkleri öğrencileri okul bahçelerinde Ana Dilim Türkçedir, Ana Dilimi İstiyorum gibi yazıları sosyal medyada paylaştı. Öğrencilerin bu kampanyası İran ve Güney Azerbaycan medyasında geniş yer bularak tepkilere neden oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir