2018 İslam Dünyası Turizm Başkenti Tebriz’in Helal Gıda Otel ve Spor Aktiviteleri Hazırlaması Gerekiyor

2018  İslam Dünyası Turizm Başkenti Tebriz'in Helal Gıda Otel ve Spor Aktiviteleri Hazırlaması Gerekiyor

2016 yılında Konya, 2017 yılında Medine, 2018 yılında Tebriz ve 2019 yılında Bakü İslam Dünyası Turizm başkenti olarak seçildi.

İslam İşbirliği Teşkilatı Nijer’in başkentinde üye ülkelerin turizm bakanları konferansının ardından yayımladığı yazılı açıklamayla, 7 aday şehir arasından; İran sınırları içinde yer alan Türklerin yaşadığı Tebriz kentinin 2018 yılı İslam dünyası turizm başkenti seçildiği açıklamıştı.

İslami turizmin gelişmesi için helal gıda, otel, dinlenme tesisleri ve spor aktivitelerini turistler için bu şehirlerin sağlamaları gerektiği açıklandı. Ancak İran henüz turist hazırlamak için gerekli bütçeyi Tebriz’e ayırmadı.

Tebriz coğrafi olarak stratejik bir şehirdir ve geçmişte olduğu gibi bu günde büyük bir öneme sahiptir. Doğu ile Batıyı, Kuzey ile Güneyi birbirine bağlayan bir noktada. Hava, kara ve demir yolu ile transit geçişte dünya ülkelerini birbirine bağlayan stratejik bir öneme sahiptir. Çin’den başlayan ve Avrupa’ya ulaşan tarihi İpek yolu Tebriz’in medeniyetinin oluşmasında etki bırakmıştır.

1828 yılında Sovyetler Birliği ve İran’ın imzaladığı Türkmençay anlaşmasıyla Azerbaycan ülkesi, Güney ve Kuzey Azerbaycan olarak ikiye parçalandı.

Azerbaycan Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti sınırından başlayarak İran’ın merkezine kadar uzan Güney Azerbaycan topraklarını İran, Ruslarla anlaşıp işgal ettiği için bu topraklarda yatırım yapmıyor ve burada yaşayan Türkleri görmezden geliyor.

Türkmençay Antlaşması, İran ile Sovyet Rusya arasında 26 Şubat 1921 yılında imzalanan antlaşmanın 11. maddesi gereğince iptal edilsede İran işgal ettiği topraklardan çekilmemiş 30 milyon Türk, Fars egemenliği altında birçok haklarından mahrum bırakılarak yaşamaya çalışmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir