İsrail Hurmasına Gümrük Vergisi Yok İsrail’in GDO’lu Hurmaları Türkiye’de Satılıyor

İsrail Hurmasına Gümrük Vergisi Yok İsrail'in GDO'lu Hurmaları Türkiye'de Satılıyor

Türkiye hurma ithalatında İsrail’den Gümrük vergisi almıyor. İthalat Rejimi Kararına Ek Karar başlıklı Bakanlar Kurulu kararı ile 18 Mayıs 2016’dan beri hurma ithalatında gümrük vergisi alınmıyor.

Müslümanlar için önemli değeri olan hurma ithalatında da İsrail’in önemli bir paya sahip olduğu ortaya çıktı.

Türkiye, 2003 yılında İsrail’den hiçbir şekilde hurma ithalatı yapmazken, 2004 yılından itibaren hurma ithalatı hızla arttı.

Türkiye, 2016 yılında İsrail’den bin 439 ton hurma ithal etti ve 7 milyon 894 bin dolar para ödedi.

Türkiye İstatistik Kurumu 2017 yılı ilk çeyrek verilerine göre, Türkiye farklı ülkelerden toplam 13 milyon tona yakın hurma ithalatı yaptı. Türkiye en çok hurma ithalatı yaptığı 3. ülke İsrail’den 1 milyon 245 bin kilo hurma ithalatı gerçekleştirdi.

Hurma ithalatı için harcanan paranın yüzde 31’i İsrail’den yapılan ithalata ödeniyor.

Hurma Ürdün nehrinin iki yakasında yetişiyor. İsrail, Ürdün ve Filistin Eriha bölgesi üç üretici bölgesi. Üzerinde Kudüs yazan hurmaların çoğunun nereden geldiği belli değil. İsrail, işgal ettiği Kudüs’ün topraklarında hurma yetiştiriyor.

Türkiye’deki duyarlı vatandaşlar, İsrail’den hurma gelmesi üzerine boykot kampanyası başlattığından ötürü İsrailli hurma üreticileri farklı yöntemlerle İsrail hurmalarını Türkiye’ye satıyor.

İsrail hurmalarının genetiği ile oynuyor GDO’lu hurmaları satıyor. Hurmaların etli olması ve büyük olması için genetiği ile oynanıyor. GDO’lu olduğu için normal hurmalara göre daha iri olarak dikkat çeken İsrail’den ithal edilen hurmaların kilosu 50-100 TL arasında değişen fiyatlarda satılıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir