Özel Sektör Yerli Malı Konusunda Bilinçlenmeli

Özel Sektör Yerli Malı Konusunda Bilinçlenmeli

Türkiye son yıllarda kalitesiz uzakdoğu ürünlerine yönelerek hem insan sağlığına zararlı ürünleri kullanmaya başladı hem de kaliteyi düşürdü. Bu konuda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, özel sektörün yerli malı kullanması konusunda bilinçlenmesi gerektiğini ifade ediyor.

Uzakdoğu ürünleri kullanarak sağlık ve kalite dışında milyonlarca dolar para Türkiye’den yurt dışına çıkıyor.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının hedefi Türkiye’de üretilebilecek ne kadar ürün varsa yerli olarak üretilebilmesine destek verileceğini açıkladı.

Bir üründe yerlilik oranı yüzde 50’nin üzerinde olduğunda kamu alımlarında yüzde 15 fiyat avantajı oluyor.

Bakan şunları ifade etti, “İstiyoruz ki Türkiye kamu alımlarını yerli ve yenilikçi üretim noktasında bir kaldıraç olarak kullansın. Dünya başardı, Türkiye olarak biz niye başarmayalım. Şu anda çok olumlu gelişmeler var. Türkiye’nin ithalat bağımlılığı olan ürünlerde, ihracat potansiyeli yüksek ürünlerde Türkiye’nin tamamını 5. bölge teşviklerinden yararlandıracağız.

Özel sektör kendine en uygun malı alır. Özel sektörün yerli malı kullanması konusunda bilincin artmasını tabii ki isteriz. Vatan, millet, Sakarya deyip de üç kuruş ucuz bulduğunda ithal ürünü tercih eden insana da çok fazla milliyetçi dememek lazım. Bu da yerli üreticileri rehavete itmemeli” dedi.

Bakan ayrıca üretim yaparken havayı, suyu, toprağı kirletmeden, çevre dostu üretim yapılması gerektiği vurgularken son dönemde yoğunlaştıkları bir konunun da ilaç sektöründe yerli üretimin artırılması olduğunu belirtti.

Türkiye’de kurulan çok sayıda hastanenin ihtiyaç duyduğu ilacı ithal etmesinin Türkiye için ciddi bir cari açık olacağını, yerli firmalarla global firmaları buluşturup Türkiye’de üretim yapmanın altyapısını oluşturduklarını yerli ilaç üretimi noktasında da ciddi çalışmalar yürütüldüğünü vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir