Geceleri Aydınlatılan Sokaklarda Suç Oranı Düşüyor

Geceleri Aydınlatılan Sokaklarda Suç Oranı Düşüyor

Dünyada geceleri işlenen suçlar, aydınlatmanın olmadığı ya da yetersiz olduğu ortamlarda daha çok oluyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nin en kalabalık kenti New York’ta 80 sosyal konutu kapsayan 6 aylık bir proje başlatıldı. Projeye New York Polis Departmanı, Belediye Başkanlığı Ceza Mahkemesi, Belediye Konut İdaresi destek verdi.

Suça karışmış hanelerden seçilen konutlar ikiye ayrılarak yarısının çevresi aydınlatıldı. Daha sonra aydınlatılan sokaklarda suç oranının düştüğü tespit edildi.

Artan aydınlatma seviyesi, cinayet, soygun ve fiziksel saldırıların yanı sıra mülkiyet suçlarını içeren suçlarda da yüzde 7 oranında bir azalmaya yol açtı.

Özellikle geceleri, katalog suçlarında yüzde 39 oranında bir azalma oldu. Amerika ve İngiltere’de son 20 yıldır yapılan aydınlatma çalışmaları sonucunda yazılan raporlara göre geceleri işlenen suçlar, aydınlatma ile ters orantılı..

Projenin sonuçları, hem New York hem de dünyadaki tüm büyük şehirler için çok anlamlı. Sonuçlar, sadece çevre düzenlemesinin değil aynı zamanda yeni sokak lambaları gibi fiziki şartların değiştirilmesinin de kamu güvenliğini artırdığı ve buna bağlı olarak suç oranlarının azalmasının mümkün olduğunu gösterdi.

Araştırmacılar, yapılan yeni aydınlatmanın sosyal konut sakinleri üzerinde de olumlu bir etkisi olduğunu ve bu evlerde yaşayanların üçte ikisinin, proje başladığından beri kendini daha güvenli hissettiğini belirtiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir