Üşümenin Nedenleri Nelerdir Neden Üşürüz

Üşümek Neden Olur Üşüme ve Titreme Nedenleri Nelerdir

Soğuk havalarda insanın hissettiği sıcaklık, rüzgarın şiddetine göre havanın sıcaklığından daha düşüktür.

Rüzgardan ötürü hissedilen üşüme sıcaklığı; bulunduğunuz çevre şartları, kişinin yaşı, sağlığı, beslenmesi, giyimi vb. sebeplerle farklı ölçülerde etkilidir.

Marmara bölgesinde yıllar içinde yapılan araştırmalara göre, üşüme sıcaklıklarının genel olarak en çok hissedildiği istasyonlar sırasıyla Şile, Çanakkale, Florya ve Tekirdağ’dır. Ocak, Şubat ve Aralık aylarında deniz etkisi altında bulunan Şile, Çanakkale, Florya ve Tekirdağ’da üşüme sıcaklıkları yaklaşık 5 derece ve üzerinde belirlenmiştir

Rahat bir ortamda dinlenmekte olan bir insanın saatlik ısı üretimi 50 kcal / metrekare olup bir metabolizma hızına eşittir. Metabolizma genellikle vücudu ısıtmak veya soğutmak için çalışır. Vücut, sıcaklık bakımından konforda olduğunda metabolizma en azdadır. Vücut ile çevresi arasında ısı alışverişi yok denecek kadar azdır. Bu durumda vücut iç sıcaklığı 37 derecedir.

Vücudun ürettiği ısıdan daha fazlasını kaybetmesi halinde, vücut iç sıcaklığı düşer. Vücut, sıcaklığını koruyabilmek için titreme şeklinde enerji kaybeder. Vücut sıcaklığı, metabolik aktiviteler normal seyrini sürdüremeyecek hale gelinceye dek düştüğünde de hypothermia oluşur. Hypothermia’nin ilk işaretleri zihin karışıklığı ve şaşkınlıktır.

Rüzgarın soğutucu etkisi kuvvetli olduğu zamanlarda rüzgardan korunmak ve kuru kalmaya özen göstermek gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir