Aşık Olunca Beyindeki 12 Merkez Aynı Anda Çalışıyor

Aşık Olunca Beyindeki 12 Merkez Aynı Anda Çalışıyor

Prof. Dr. Kemal Yücesoy, aşık olunca beyinde 12 merkezin aynı anda çalıştığını belirtti. Yücesoy, “Aşk, görsel bir şeyle başlıyor. Beyin, o an bir fotoğraf çekiyor. Bu fotoğraf çekildikten sonra aşka düşme ya da kalp çarpıntısı başlıyor. Bu durum, 1,5 saniye sürüyor.

Feromon, ter bezlerinden salgılanan kokusuz koku denilen kişisel bir olay. Feromonlar aracılığıyla o anda karar veriyorsunuz. Bundan sonra bütün iş beyinde dönüyor. Ne kadar karmaşa olursa olsun, beyin, en basit 5 duyuyla yoğurduklarıyla yaşıyor. Görme, dokunma ve koku girmedikten sonra aşk olmuyor. Aşkın belki tıbbi bir tanımı yok ama beyinde şekilleniyor, yer buluyor. Bitişi, sürdürmesi, başlangıcı hepsi beyinde. Yaptığı şeylerden dolayı akıl tutulması olarak değerlendirebiliriz. Beynimizin günlük hayatı yöneten kısmını devre dışı bırakıyor ve mantık tutuluyor. Bu nedenle aşka akıl tutulması diyoruz.

Beyin, çok hızlı bir sistem, en mükemmel bilgisayardan daha mükemmel ama çalışması hormonlarla, mekanik değil. Hormonlar ve duygu giriyor işin içine. Dijitalde belki mesafeler önemli değil ama tamamen gerçek dışı. Hayat üç boyutlu, ama dijital ortamda iki boyutlu görüyor ses, tınısı değişiyor, koku yok, dokunma yok. Emojiler, kısaltmalar ne kadar duyguyu ifade edebilir ki.

Özellikle Alzheimer gibi hastalıklarda insanlar eskiyi çok iyi hatırlar ve yeniyi unuturlar. Bu beynin geriye doğru kayıt özelliğinden kaynaklanır. Aşkta da kayıt merkezine birini kaydettiğinizde, o silinmeden yeni birinin girme şansı yok. Gerçek aşkı kaydettiğiniz zaman, onu silmeden yenisini kaydedemezsiniz. İki kişiye aşık oldum, böyle bir şey yok. Ancak kayıt iyi silindiyse yeni bir aşka açılıyor” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir