Türk Milletvekillerinin İran Meclisinde Oluşturduğu Grup Lağvedildi

Türk Milletvekillerinin İran Meclisinde Oluşturduğu Grup Lağvedildi

Sözde ermeni soykırımını tanıyan kilise açan ve kiliseye anıt konulmasından rahatsız olmayan İran parlamentosu, Türk kelimesinden duydukları rahatsızlık ve Türk dilli kavramına olan hassasiyetlerinden ötürü Türk milletvekillerinin kurduğu grubun lağvedilmesine karar verdi.

İlk kez Türk Milletvekilleri Fraksiyonu 2016 yılının Ekim ayında kurulmuştu. 110 milletvekilinden fazla üyesi olan fraksiyon, Türk bölgelerinin ekonomik, sosyal sorunlarını çözme amaçlı kurulmuştu.

Oluşum adının Kuzeybatı Bölgeler Fraksiyonu olarak değiştirilmesine karar verildi. Türk Fraksiyonu içerisinde Tahran’dan, Şiraz’daki Kaşkay Türklerinden ve diğer bölgelerden çeşitli Türk halklarının da üyeleri bulunurken, Kuzey ve Batı Bölgeler Fraksiyonu isminin ise bu kişileri fraksiyon dışında bırakacağı bildirildi.

İran rejiminin eski söylemlerinden vazgeçmediğine dikkat çekildi.

Güney Azerbaycan topraklarını işgal eden İran, 1925’ten günümüze kadar devam eden bir süreçte burada yaşayan Türkleri ağır siyasi ve kültürel baskılara maruz bırakarak, Türk sözcüğüyle bile kendilerini tanımlamalarını yasaklamıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir