Egzersiz Astım Atağının Nedeni Olabilir

Egzersiz Astım Atağının Nedeni Olabilir

Astım sorunu olmasına rağmen tedavi olmayan kişilerin yüzde 90’ında egzersiz yaparken astım belirtileri ortaya çıkar. Bazen sadece egzersiz astım atağının tek nedeni olabilir. Soğuk ve kuru havalarda yapılan egzersizler daha çok belirtiye neden olur.

Hastanın duyarlı olduğu alerjenlerle çok fazla karşılaştığında veya hava kirliliğinin çok olduğu aylarda egzersiz daha fazla belirtilere yol açmaktadır.

Su altı dalışları astımlı hastalara önerilmez, Amerika’da astımı olan kişilere dalgıçlık izni verilmemektedir. Astım tedavisi uygun ve yeterli ise, egzersiz ve spor yapılabilir.

Yüzme, bisiklet, jimnastik ve aerobik astımlılar için önerilen sporlardır. (Havuzda kullanılan klor ile solunan havanın nemli olması nedeniyle yüzme için sadece deniz tercih edilmeli)

Astım, Türkiye’de her 100 çocuktan 15’inde görülen her yaştan bireyi etkileyebilen, günlük aktiviteleri ciddi olarak kısıtlayabilen müzmin bir hastalıktır.

Egzersiz yapmadan önce ısınma hareketlerinin yapılması, egzersiz yaparken burundan nefes alıp verilmesi, soğuk havalarda egzersiz yaparken maske takılması, egzersizden 15 dakika önce hızlı etkili nefes açıcıların özel kutularla alınması astımlıların daha rahat egzersiz yapmasına yarar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir