Avrupa Birliği Komisyonundan Google Arama Motoruna Bir Soruşturma Daha

Avrupa Birliği Komisyonundan Google Arama Motoruna Bir Soruşturma Daha

Avrupa Birliği komisyonu google arama motorunda yapılan tüm aramalardaki payının yüzde 90’ının kendi alışveriş ve reklamları olduğunu, Google arama motorunun tüketicileri kendine ait alışveriş sitelerine yönlendirerek pozisyonunu kötüye kullandığını belirledi. Google, aramalarda kendi ürününü üst sırada tutuyor.

Bu reklamların üzerinde piyasadaki adil rekabeti önleyip önlemediğini belirlemek için google arama motoruna yeni bir soruşturma daha başlatıldı.

Komisyon yetkilisi google arama motorunun, aramalarda çıkan reklamlardan önemli gelir sağladığını, Google motoru reklamlarının sadece kendine ait sitelerde değil, üçüncü tarafların internet sitelerinde de yer aldığını belirterek, aramalarda baskın olmanın AB kurallarına aykırı olmadığını ancak piyasa pozisyonunu kötüye kullanmanın ve rekabete engel olmanın yasak olduğunu söyledi.

AB Komisyonu tarafından Google arama motoruna karşı incelemeler sıklaşarak devam ederken bu incelemelerin biri tüketiciyi diğeri reklamcıları ilgilendiriyor.

Komisyon yetkilisi bu durumun tüketicilere zarar verdiğini ve rakip hizmetleri sunanların ne kadar iyi olursa olsunlar hiçbir şekilde bu şirket kadar görünür olmayacaklarını belirtti.

Google kendine ait olmayan üçüncü sitelerde uyguladığı AdSense reklamlarla ilgili yaptığı sözleşmelerdeki çeşitli sınırlamalar rekabete ve inovasyona engel olduğunu belirtti.

Google arama motoru seyahat, haber ve fotoğraf alanlarında da şikayet ediliyor. Komisyon yetkilisi “Şu net ki şikayet eden firmalar zarar görüyor. Buna bir yanıt vermek için buradayız” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir