Kozmetik Ürünlerde Kullanılan Zehir Mikroplastik Şebeke Suyuna Karışıyor

Kozmetik Ürünlerde Kullanılan Zehir Mikroplastik Şebeke Suyuna Karışıyor

Mikroplastik, boyu 5 milimden küçük olan plastik parçacıklardır kirleticidir.

İçereğinde mikroplastik ve zehirli kimyasallar içeren ürünler yerine doğal kozmetik ürünleri tercih edilirse hem cilt hem doğa zarar görmeyecek.

Cilt temizlemek için kullanılan sabun, duş jelleri ve hatta bazı diş macunları içinde bulunuyor. Yaş kapatan makyaj ürünleri kırışıklıkları plastik tozuyla kapatırken, dudak parlatıcıları yine minik plastik paçacıklarıyla sağlanıyor.

Özellikle renksiz, şeffaf veya mikro boyuta kadar parçalanmış olan plastikler su kaynaklarında görünmez çöpleri oluşturarak ciddi bir görünmez tehlike haline dönüşebilmekte.

Kozmetik firmaları mikroplastik yerine doğal alternatifi kayısı çekirdeği, jojoba tanesi ve ponzataşını kullanmak istemiyor.

Mikroplastikler, klasik atıksu arıtma tesislerinde tutulamayıp alıcı ortamlara kontrolsüzce tekrar deşarj edilmektedir. Bu yüzden mikroplastikler besin zincirinde önemli basamaklardaki, zooplankton, makro omurgasızlar, balıklar vs. gibi canlıların doku veya organlarında birikebilmektedir. Bu kirliliğin önüne geçmek ve su kaynaklarını korumak için çeşitli çalışma ve kontrollerin yapılması gerekmektedir.

Evlerde kullanılan çamaşır makinesinden alınan örnek atıksu numuneleriyle ile yapılan çalışmalar, tek bir sentetik giysiden bile her yıkama başına 1900 lifin kanalizasyona karıştığını gösterdi.

Artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamada ucuz ve pratik olması sebebiyle sentetik tekstil ürünlerini kullanmak artık neredeyse geri dönülemez bir yola girmiş durumda.

Çok küçük olmaları, ayrışmamaları ve yüzücü olmalarından dolayı birçok atıksu arıtma tesisi mikroplastikleri gideremiyor. Kanalizasyon vasıtasıyla arıtma tesislerine gelen atıksulardaki mikroplastikleri gidermek için membran tekniklerinden biri olan Ultrafiltrasyon(UF) uygun bir yöntem. Kentsel atıksu arıtma tesislerinde klasik arıtma ünitelerinin yanına bir UF ünitesi de eklenerek en azından kanalizasyonla gelen mikroplastiklerin su kaynaklarına karışması önlenebilir. Teknolojik bir malzeme olan plastiklerin dikkatli kullanılması ve aşırı kullanımının önlenmesi konusunda da yöneticilerin acilen önlemler alması gerekmektedir.

Amerika çıkardığı yeni yasada 1 Temmuz 2017 tarihinden itibaren mikroplastikle üretim yapmayı yasaklarken 2018 yılından itibaren bu ürünlerin satış ve dağıtımını engelleyecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir