Anavatanı Türkiye Olan Alageyik Hakkında Kısa Ansiklopedik Bilgi

Anavatanı Türkiye Olan Alageyik Hakkında Kısa Ansiklopedik Bilgi

Dünyada yabani alageyiklerin en saf olarak bulunduğu tek yer Türkiye’de Antalya şehridir. Alageyiğin kökeni Türkiye’dir. Alageyik dünyanın pek çok yerine insanlar eliyle taşınmıştır. Sonradan insanlar tarafından asırlar içinde bütün Avrupa’ya yayılmıştır. Kuzey ve Güney Amerika kıtaları, Avustralya ve Yeni Zelanda’ya yerleştirilmiştir. İran’ın batı kıyıları ötesinde Asya’da doğal olarak bulunmazlar.

Yaşam süreleri 12 yıl kadardır. Güneybatı Anadolu olan alageyiklerin nesli ciddi bir tehlike altındadır. Türkiye’de yıl boyu görüldüğü iki alandan birisi Antalyadaki Termessos Milli Parkı ve Düzlerçamı Yaban Hayatı Geliştirme Sahasında, diğeri Mersin dir. Ayrıca çok az miktarda Bolu Dağlarında da bulunur.

Rengi yazın beyaz lekelerle süslü açık sarımsı kahve, kışın ise bir teviye grimsidir. Bütün hayvanın siyahımsı kahverengi olduğu zamanlar da vardır.

Ana besinlerini otlar oluşturur. Ayrıca, ağaç sürgünleri, yapraklar ve çalılarla da beslenirler. Türkiye’de Antalya Düzlerçamında özel beslenme noktalarında kışın besin bulamadıkları için insanlar tarafından yemlenirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir