Bosch Dikkat Dağıtan Araç İçi Bilgisayar Menüsü Navigasyon Sistemi Radyo Kumandasına Çözüm Buldu

HMI ile sürüş deneyimi yeniden keşfediliyor. Almanya’da sürücülerin yüzde 63’ü sürüş sırasında navigasyon sistemlerini kullanıyor, yüzde 61’i radyoda istasyon değiştiriyor ve yüzde 43’ü araç içi bilgisayarlardaki karmaşık menülerde arama yapıyor. Bunlar gibi dikkat dağıtıcı unsurlar kazaların en sık görünen nedenlerini oluşturuyor. Sürücünün kumandalara dikkatli bakmasıyla 50 km/s hızda sürücü gözlerini iki saniye yoldan aldığında araç 30 metre ilerleyecektir; otoyolda 120 km/s hızla giderken bu nesafe 60 metrenin üstüne çıkar. Bu da körü körüne sürmek demektir.

Dokunmatik ekranlar, el yazısı tanıma ve hareket kontrolü yıllar içinde yol güvenliğinden ödün verme pahasına mekanik tuşlarla anahtarların yerini almakta.

Bosch sürücülerin sürüşe odaklanmalarına olanak tanıyan akıllı kokpit teknolojisini sergiliyor. Yapay zeka insan-makine arayüzünün (HMI) ileriyi düşünen bir kumanda merkezine dönüştürülmesine yardımcı oluyor.

HMI’ın özündeki, doğal konuşmaya tepki veren ses kontrollü asistanı şiveleri bile anlayabiliyor. Doğal dilde anlama (NLU) sayesinde sürücüler asistan Casey ile tıpkı bir yolcuyla konuşur gibi konuşabiliyorlar. Casey’nin bir başka özelliği de ileriyi düşünebilmesi. Yapay zeka sayesinde günün saatine bağlı olarak gidilebilecek olası güzergahları öngörebiliyor; ya da radyoyu açması istenirse sürücünün örneğin sabahları haber ve akşamları müzik dinlemek gibi tercihlerini biliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir