Kuveyt İngiltere İle Askeri İş Birliğine Gitti

Kuveyt İngiltere İle Askeri İş Birliğine Gitti

Kuveyt İngiltere İle Askeri İş Birliğine Gitti

Kuveyt’te İngiltere askeri deniz üssü kurulması yönünde iki ülke anlaştı.

Kuveyt Dışişleri Bakan Yardımcısı Halid el Carallah, İngiltere’den dostlarımızın askeri iş birliği için topraklarımızda bulunmasından memnuniyet duyuyoruz, açıklaması yaptı.

​İngiltere’nin Kuveyt Büyükelçisi Michael Davenport, ekim ayında yaptığı açıklamada, aralık ayında Kuveyt’te İngiliz kuvvetlerinin daimi varlığının operasyonel ve lojistik yönlerinin görüşüleceği bir toplantı yapılacağını duyurmuştu.

Daha önce İngiltere’nin, Kuveyt yönetiminin talebi üzerine Kuveyt’te kalıcı askeri güç kurmayı düşündüğünü belirtilmişti. Askeri, güvenlik, ekonomik, kültürel ve eğitim alanlarında ikili iş birliği yapılacak.

Kuveyt, kuzeyinde Irak, güneyinde Suudi Arabistan ile komşudur.

19. yüzyılda, Arap Yarımadası’ndaki yerleşim yerleriyle birlikte Osmanlı İmparatorluğu yönetimine giren Kuveyt, 1899’da İngilizlerle yaptığı anlaşmayla, Britanyalıların güvencesi ve denetimi altında yarı bağımsızlık kazandı.

Osmanlı’ya bağlı emirlik üzerindeki Birleşik Krallık etkisi, 19. yüzyılın başlarından itibaren artış gösterdi. 1899’da Kuveyt, Birleşik Krallık ile imzaladığı anlaşma gereğince, dış ilişkilerin kontrolü Britanyalıların elinde olacak, karşılığında ise her yıl belli bir miktar para alacaktı. Böyle bir anlaşma yapılmasının asıl sebebi ise Almanların Basra Körfezi üzerinde güç sahibi olmasından Britanya’nın duyduğu rahatsızlıktı.

1914 yılında ise Britanyalılar anlaşmayı iptal ederek Kuveyt topraklarının Britanya İmparatorluğu himayesine girdiğini duyurdu.

1934’te, BP ve Gulf Oil petrol şirketleri; Kuveyt Petrol Şirketi adı altında birleşerek bölgedeki petrol arama ve işletme haklarını ellerine aldı.

Kuveyt, 19 Haziran 1961’de Birleşik Krallık’tan bağımsızlığını kazandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir