Burundan Nefes Alanlar Ağızdan Nefes Alanlara Göre Daha Çok Öğreniyor

Burundan Nefes Alanlar Ağızdan Nefes Alanlara Göre Daha Çok Öğreniyor

Burundan Nefes Alanlar Ağızdan Nefes Alanlara Göre Daha Çok Öğreniyor

İnsanlarda nefes alış veriş şeklinin, beyni ne tür yönden etkilediği son yıllarda çok sayıda araştırmaya konu oldu. Son olarak hafızayla ilgili nefes araştırması yapıldı.

Nefes alma şekli, anıları biriktirme koşullarını belirliyor.

NeuroScinece dergisinde yayımlanan araştırma, bazı kokuları tanımak üzere burundan alınan nefesin, ağızdan alınan nefese göre daha öğretici olduğunu kanıtladı.

Araştırmada katılımcılardan 12 farklı kokuyu akıllarında tutmaları isteniyor. Katılımcılara kokuları burunlarından ya da ağızlarından nefes alarak öğrenmeleri için verilen birer saatin sonunda, kendilerinden 12 kokunun da aralarında olduğu bir grup kokuyu teşhis etmeleri isteniyor. Araştırma sonucunda burunlarıyla nefes alanların daha iyi hatırladığı görülüyor.

Avrupa’nın en büyük ve en prestijli tıp üniversitelerinden biri olan İsveç Karolinska Enstitüsü’sü araştırmacısı Artin Arshamian, beyindeki öğrenme ve bilgi çağırma sürecinin burun yollarında pekiştiğini belirtiyor. Bu durumun geç keşfedilmesinin sebebi olarak laboratuvar araştırmalarında yaygın olarak kullanılan farelerin ağızlarından nefes alamayışıyla ilgili olduğunu ifade ediyor.

Ayrıca Dr. Arshamian beyne elektrot bağlamadan burun soğanındaki durumu ölçebilen yeni bir teknik geliştirdiklerini belirtiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir