Futbolda Sportmenliğe Aykırı Hareket Ne Kadar Ceza Alır

Futbolda Sportmenliğe Aykırı Hareket Ne Kadar Ceza Alır

Futbolda Sportmenliğe Aykırı Hareket Ne Kadar Ceza Alır

Süper lig futbol oyun kuralları içerisinde kurallara uymayan ve sportmenliğe aykırı hareket eden kişilere şu çeşitli cezalar verilmektedir;

SPORTMENLİĞE AYKIRI HAREKET (MADDE 36)
1) Sportmenliğe veya spor ahlakına aykırı hareket eden, tutum ve davranışlarıyla TFF’nin saygınlığını zedeleyen ya da futbolun değerini düşüren,
Futbolculara 1 ila 3 maçtan men cezası, yöneticilere 21-60 gün arasında hak mahrumiyeti cezası ve Süper Lig kulübü yöneticileri için 25 bin TL’den 130 bin TL’ye kadar para cezası, görevlilere ve diğer kişilere, 1-3 maçta soyunma odasına ve yedek kulübesine giriş yasağı veya 15-30 gün arasında hak mahrumiyeti cezası, Süper Lig kulüplerine 40 bin TL’den 200 bin TL’ye kadar para cezası verilir.

Belirtilen ihlalin TFF mensuplarına veya maç görevlilerine yönelik olması ve fiili müdahale içermesi halinde; futbolculara 3 ila 6 maçtan men cezası, kulüp yöneticilerine 75-150 gün hak mahrumiyeti cezası ile birlikte Süper Lig kulübü yöneticileri için 35 bin TL’den 150 bin TL’ye kadar para cezası, görevlilere ve diğer kişilere 3 ila 6 maçta soyunma odasına ve yedek kulübesine giriş yasağı veya 21-50 gün hak mahrumiyeti cezası verilir.

Disiplin Kurulu gerekli gördüğü takdirde (bu maddenin 1. fıkrasında belirtilen ihlal nedeniyle sadece 35. maddenin 4. fıkrasında belirtilen) para cezasına hükmedebilir.

3) Futbolcular, kulüp yöneticileri, görevlileri ve diğer kişilerin her türlü iletişim araçları, sosyal medya, her türlü basın yayın organı vs. şekilde maç hakemleri ile sportmenliğe veya spor ahlakına aykırı olarak iletişim kurmaları yasaktır. İhlalin gerçekleştirilmesi halinde, futbolculara en az 1 yıl maçtan men cezası, yöneticilere en az 1 yıl hak mahrumiyeti cezası ve ayrıca Süper Lig kulübü yöneticileri için 200 bin TL’den 500 bin TL’ye kadar para cezası, görevlilere ve diğer kişilere, en az 1 yıl maçta soyunma odasına ve yedek kulübesine giriş yasağı veya en az 1 yıl hak mahrumiyeti cezası verilir.

4) Sportmenliğe ve spor ahlakına aykırı şekilde kendisi ile iletişim kurulan başta hakem, gözlemci, temsilci, saha komiserleri olmak üzere maç görevlileri veya görevliler bu durumu derhal TFF’ye bildirmekle yükümlüdür. Bu yükümlülüğünü yerine getirmeyen kişiler hakkında 1 yıldan 3 yıla kadar maçtan men veya hak mahrumiyeti cezası verilir.

TAKIM HALİNDE SPORTMENLİĞE AYKIRI HAREKET (MADDE 40)
Maç öncesinde, sırasında veya sonrasında takımın en az 6 futbolcusunun hakem tarafından sarı veya kırmızı kartla cezalandırılması, takımın en az 3 futbolcusunun hakem tarafından maçtan ihraç edilmesi, birden fazla futbolcunun veya görevlinin birlikte hareket ederek bir maç görevlisine hakaret etmesi, kararlarına karşı sportmenliğe aykırı şekilde itiraz ederek karşı çıkması, baskı kurmaya çalışması, tehdit etmesi, söz konusu kişiye karşı güç kullanması takım halinde sportmenliğe aykırı hareketlerdir.

Takım halinde sportmenliğe aykırı hareket edilmesi halinde Süper Lig kulüplerine, görülen her bir sarı kart için bin 500 TL, kırmızı kart için 3 bin TL para cezası verilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir